Prijemni.rs
Maturang
  • Skoro tri kandidata za jedno mesto na ETF-u


(Preuzeto sa sajta Blic - 28.06.2013. )

(Preuzeto sa sajta Blic - 28. 06. 2013. )

Medicinski, Matematički, Filozofski fakultet, Fakultet bezbednosti, Fakultet organizacionih nauka i Elektrotehnički fakultet tokom tri dana, koliko je trajala predaja dokumenata za upis budućih brucoša, bar duplo su premašili upisne kvote.

Upis na beogradske fakultete

Na Elektrotehničkom fakultetu interesovanje je veće nego prošle godine, a ovaj fakultet povećao je i upisnu kvotu i to sa 560 na 600 brucoša.

- Prošle godine imali smo 993 kandidata, dok je ove godine taj broj 1.063. Interesovanje na tržištu rada za našim inženjerima i uz zemlji i u inostranstvu je veliko i to privlači studente. Sa diplomom našeg fakulteta lako nalaze posao i lako nastavljaju usavršavanje - kaže prof. Lazar Saranovac, prodekan za nastavu ETF-a. Na ovom fakultetu skoro tri kandidata konkurišu za jedno budžetsko mesti.
Najveći porast interesovanja u odnosu na prošlu godinu je na Matematičkom fakultetu, čak 30 odsto, kao i na Mašinskom, gde je oko 15 odsto više zainteresovanih.

- Najveći broj kandidata prijavio se za računarstvo i informatiku. Ono što buduće studente najviše privlači jeste činjenica da naše studente poslodavci traže već na nižim godinama studija.

Na Filozofskom fakultetu najveće je interesovanje za smer psihologija i tu se prijavilo čak pet kandidata na jedno upisno mesto.

- Ukupan porast broja kandidata je pet odsto, što je iznenađujuće jer je od 1994. do 1996. godine zabeležen demografski pad, pa se ove godine očekivalo manje kandidata, ne više od hiljadu - kaže prof. Miloš Milenković sa Filozofskog fakulteta.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: