Prijemni.rs
Maturang
  • Šta obući za matursko veče?


Šta obući za matursko veče za većinu je „rebus“ koji se dugo rešava a kada se konačno reši i dalje ostaju pitanja da li je „to to“, hoće li još neko imati isto što i ja, da li ću to ikada ponovo obući, možda sam mogao/la nešto drugačije, jednostavnije, skuplje, jeftinije... 

Prireme za „to“ veče uglavnom počinju mesec dana ranije, i traju, traju, traju dok se sve ne pronađe (cipele, haljina, torba, nakit...) i zakaže (manikir, šminka, frizura...), mada uvek ima onih koji su i par meseci ranije naručili toaletu kod popularne modne kreatorke, ili onih koji sve rešavaju u „5 do 12“ i manje stresno sve doživljavaju. Uvek je bilo i biće da se obući od glave do pete može za 50 eura ali i za 500 eura, zavisno od želja i mogućnosti.

Naravno da je to veče „samo jednom u životu“ (pa svaki dan vam je jedan i neponovljiv :) ), i naravno da želite da zablistate (blistajte uvek!), ali, gde ste sve kupili, šta piše na etiketi sa unutrašnje strane i koliko ste sve platili znate samo vi! I zato, umesto da svu ušteđevinu od džeparca ili poklona za rođendan, zarađen novac ili dobijen za ovu priliku od roditelja i rodbine, potrošite na to jedno jedino i možda neponovljivo veče, razmislite o svemu što sledi dalje o danima u kojima ćete zaista želeti da izgledate super (rođendani, svadbe, žurke koje vas čekaju), letnja sezona godišnjih odmora (odlazak na moreeee), upis na fakultet, polaganje vozačkog (ako još niste) - znači troškova nikad više, a novca nikad dosta!

Pre samo desetak godina, kada nije bilo toliko prodavnica poznatih kao „kineske“, maturanti su većinom smišljali kreacije i šili ih za tu priliku (e to je prava stvar!), ali i kupovali po lokalnim buticima, koji su, naravno, garderobu nabavljali iz Kine i Turske, kao i sada (samo što to nismo baš znali i nije nas se toliko ticalo, važno da nam se dopada i da lepo stoji). Isto tako, danas je česta situacija da kupujući sa interneta i iz „fb prodavnica“ (uz molitvu "daj bože da mi lepo stoji") ista ta roba u prodaji može da se nađe kod Kineza i u lokalnim buticima...

Istina je da se za male pare može obući i pri tome izgledati kao sa modne piste! Naravno, ne kažem sad da morate biti baš toliko štedljivi pa da idete u „second hand“ prodavnicu  (mada je to vrlo popularno na zapadu i nemate pojma šta sve može da se iskopa i napravi!). Veliki trgoviski lanci veoma često imaju sniženja, a kod nas je situacija takva da kao da ne postoje četiri godišnja doba, za provode i svečane prilike volimo da se „uletimo“ i  zimi pa se delovi kombinacije mogu naći i na sezonskim rasprodajama (setite se da je početkom maja u našoj zemlji padao sneg). Takođe, ako želite da izgledate originalno i drugačije, tu su brojni sajtovi, blogovi, youtube video klipovi sa savetima tipa „uradi sam/a“ i kako ulepšati svoj stajling i učiniti ga modernim. Sve što treba je malo mašte, ideje, snalažljivosti... I sami znate da se na svakoj maturskoj večeri uvek pojave bar nekoliko istih haljina, i džaba ste isli u drugi grad ili državu i dali velike pare, kada je to uradio i neko drugi!

Praksa je pokazala i da previsoke štikle budu na nogama samo prvih pola sata večeri, prilikom ulaska na svečanost i fotografisanja (kada, po pravilu, ne mogu svi da stanu u prvi red i vide se celi, pa kombinacija za pokazivanje bude prekrivena drugaricom iz razreda iz reda ispod), a onda se ili bude bos ili preobuva u nešto komotnije.

Čitajući između redova, i sami možete da zaključite šta vam je najvažnije i šta vam je činiti... Pa ipak ste svi zreli i pametni i svejedno vam je kako ćete ujutro nakon mature doći u pekaru na burek, važno je da do tog momenta dođe!

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: