Prijemni.rs
Maturang
  • Šta rade IT menadžeri?


U eri novih zanimanja i specijalizacija izdvajaju se stručnjaci o čijim zanimanjima malo toga znamo. Jedno od takvih je i zanimanje IT menadžera. U ovom tekstu možete pronaći odgovore na pitanja ko je zapravo IT menadžer, šta podrazumeva ova funkcija i koja je uloga IT menadžera u organizacijama.

Koji su zadaci budućeg IT menadžera?

Zadaci IT menadžera su osmišljavanje strategije razvoja IT sektora i upravljanja njime. Da bi dobro radio svoj posao, IT menadžer mora, pre svega, da se oslanja na definisanu misiju i da uvek ima u vidu viziju organizacije. Njegovi prvi zadaci su projektovanje sistema i procena isplativosti ulaganja u IT sektor.

Idealan IT menadžer treba da poznaje poslovne procese i da ima razvijen preduzetnički duh, da uspešno upravlja ljudima, njihovom efikasnošću i motivacijom. IT menadžeri svakodnevno organizuju i koordinišu rad čitavog tima, i prepoznaju i prate sve novine na IT tržištu, te pokušavaju da iskoriste sve pogodnosti koje one donose, da ih efikasno primene u svojoj kompaniji, s ciljem lakšeg rukovođenja, upravljanja i uspešnijeg poslovanja. 

IT menadžer treba da zna:

  • koje dužnosti obavlja programer, koje administrator, a koje serviser;
  • kakav rezultat proizvodi primena određene tehnologije;
  • koja hardverska oprema je potrebna organizaciji;
  • koja softverska rešenja je potrebno primeniti radi efikasnijeg poslovanja;
  • kako se primenjuje elektronsko poslovanje u kompaniji;
  • koji stručnjaci čine dobar IT tim;
  • koliko finansijskih sredstava je potrebno za realizaciju posla. 

Koji je posao IT menadžera?

Funkcija IT menadžera podrazumeva više uloga i „igranje na više pozicija u timu”. Različiti delovi organizacije imaju različita očekivanja od IT menadžera i potrebno ih je ispuniti. Finansije će očekivati da IT upravlja softverom za obračun troškova i prihoda; prodaja i marketing da im IT pomogne da ostvaruju prihode; top-menadžment traži od IT-ja pravovremene i tačne izveštaje, dok administracija „samo” očekuje da štampač uvek funkcioniše.

IT menadžeri upravljaju timom, korisničkom podrškom, regulativom, zatim hardverom (serveri, oprema, računari, radne stanice, mrežna infrastruktura…) i softverom (poslovne aplikacije, baze podataka, veb-sajt, e-prodavnica…), te učestvuju u strateškim poslovnim aktivnostima. Oni povezuju skoro sva odeljenja u organizaciji (računovodstvo i finansije, marketing i prodaja, proizvodnja, distribucija).

Upravo zbog višestrukih uloga, pozicija IT menadžera zna da bude prepuna izazova. Njihove aktivnosti su šarolike, uticaj na sve sfere poslovanja veliki, a za relativno kratko vreme, baš zbog ove multidisciplinarnosti, stekne se veliko iskustvo. Zbog toga je u poslednje dve decenije IT na globalnom nivou postao strateška vrednost za organizacije. 

Da li su IT menadžeri traženi i koliko zarađuju?

Što se zapošljavanja tiče, u Srbiji je velika ponuda poslova za IT menadžere, kao i tražnja za njima. U brojnim istraživanjima trenutnih i budućih najplaćenijih poslova, IT menadžeri se kotiraju izuzetno visoko i ostvaruju u proseku veće prihode od ostalih. Na sajtu infoplate.rs prosečna plata za IT menadžera u Republici Srbiji se kreće od 59.726,00 RSD do 232.299,00 RSD.

Želite da postanete IT menadžer?

Uspešan IT menadžer mora imati dvostruko obrazovanje: ovu funkciju vrši IT specijalista koji je istovremeno izvrstan poslovni menadžer. Visoka škola modernog biznisa (Modern Business School – MBS) obrazuje upravo ovakve stručnjake. Studenti koji se na trećoj godini opredele za modul Menadžment poslovne informatike stiču znanje i iskustvo potrebno za vršenje jedne ovako visoke i složene funkcije u organizacijama.

Visoka škola modernog biznisa (Modern Business School – MBS)
Terazije 27, IV sprat, Beograd
+381 (0)11/41-20-700
+381 (0)63/353-366

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: