Prijemni.rs
Maturang
  • STANOVI, POSAO, PLAĆENA PRAKSA - Država za mlade sprema paket podrške, a već 2021. mogu dobiti ono o čemu sada samo sanjaju


(Preuzeto sa sajta Blic - 09.10.2020. )

Podrška mladima stiže sa više frontova, moglo se zaključiti juče iz više najava koje su stizale iz Nemanjine 11 i to na dan kada je za mlade otvoreno više od 28.000 radnih mesta u 10.000 preduzeća širom Srbije.

Pored lakšeg zapošljavanja, zahvaljujući programu "Moja prva plata", govorilo se i o poreskim olakšicama za tek svršene studente koji odluče da pokrenu svoj biznis, ali ono što je malo ko očekivalo - premijerka Ana Brnabić najavila je i stanove za mlade. Mnogi bi rekli san najvećeg broja mladih ljudi u Srbiji.

Stanovi već od naredne godine

Kako je najavljeno, država će nastojati da sledeće godine počne izgradnju stanova za , a organizacije mladih napraviće plan kojim će biti precizirano i kome su stanovi najpotrebniji. Premijerka Brnabić je navela da će stanove dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati.

"Da mi ne bismo razmišljali o tome koje su prioritetne grupe i koga sve treba podržati, dali smo da o tome odluče udruženja mladih, da naprave sami taj plan za koga su najpotrebniji stanovi, gde su najpotrebniji, kakvi stanovi i po kojim kriterijumima da ih dajemo", rekla je Brnabić na sastanku sa udruženjima mladih.

Ona je navela da je država još ranije počela sa udruženjima mladih da radi na realizaciji projekta stanogradnje za mlade, ali je sve stalo tokom pandemije kovida 19.

Bez poreza za 10 radnika

Mladi koji odluče da pokrenu svoj biznis već sada mogu da računaju na poreske olakšice. Uslov je da su u poslednjih 12 meseci završili srednju školu ili fakultet.

Olakšica praktično podrazumeva da onaj ko osniva preduzeće ne plaća porez i doprinos za sebe i za devet svojih zaposlenih u prvoj godini poslovanja, već počinju sa plaćanjem od druge godine.

Zahvaljujući ovoj olakšici od januara 2019. do jula 2020. godine, mladi su u Srbiji osnovali 222 preduzeća, od kojih nije preživelo samo osam.

Plaćena praksa i posao

Dodatna pogodnost je i plaćena praksa za mlade. Juče je počela prijava. Odziv privrede je bio mnogo veći nego što je bilo očekivano, pa je tako čak 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija.

Premijerka Brnabić je navela da će 10.000 mladih moći kroz ovaj program da stekne prvo radno iskustvo i tako prevaziđu "kvaku 22" sa kojom se svi suočavaju, a to je problem što poslodavci uvek traže radno iskustvo.

"Moja prva plata" je odgovor na velike kritike mladih i poziv da država mora da učini nešto i pomogne da dođu do prvog radnog iskustva.

Među najtraženijim kadrovima su ekonomisti, pravnici, lekari, stomatolozi, medicinske sestre, građevinski, mašinski inženjeri, ali i prodavci, administrativni službenici, mašinski tehničari, bravari, računovođe...

Svi oni dobijaće deo plate od države i to tokom devet meseci - 20.000 dinara mesečno za one sa završenom srednjom školom i 24.000 za one sa završenim fakultetom.

Za potrebe prijave kompanija, oglašavanje pozicija i prijave kandidata, osmišljen je jedinstveni portal koji je omogućio privredi i mladima da ne moraju ništa da dostavljaju u papirnom obliku, već sve potrebno mogu da odrade elektronski, na portalu.

Nakon isteka plaćene prakse, kompanije mogu zadržati radnika na plati.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: