Prijemni.rs
Maturang
  • Studenti obogaćuju znanje o azerbejdžanskoj kulturi i jeziku


(Preuzeto sa sajta RTS - 08.02.2018. )

Uskoro će studenti u Beogradu moći da uče o azerbejdžanskoj kulturi i jeziku. Potpisan je ugovor o saradnji između Kulturnog centra Azerbejdžana i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a sledi i uspostavljanje saradnje između sa Univerzitetima u Beogradu i Bakuu.

Filološki fakultet Beograd

Za nekoliko nedelja Sala za sednice Filološkog fakulteta imaće novo ruho. Radovi na opremanju sale i budućeg Centra azerbejdžanskih studija počeli su, i trebalo bi da budu gotovi za nekoliko nedelja.

"To nama daje mnogo više mogućnosti za uspostavljanje saradnje između naučnih i obrazovnih ustanova, za razmenu studenata i nastavnika za učešće u naučnim istraživanjima", kaže Zarifa Ali-Zade, predsednica Kulturnog centra Azerbejdžana.

Lala Majidova, potpredsednica Kulturnog centra Azerbejdžana kaže da ima puno interesovanja za Srbiju i srpski jezik u Azerbejdžanu.

Otvaranje centra je uvod u bolju saradnju. Posle centra, mogli bi da se otvore i lektorati.

"Istovremeno na našem Univerzitetu u Bakuu biće otvoren Centar srpskog jezika i kulture i književnosti i naši studenti će moći da upoznaju vaš jezik", kaže Džavanšir Madžidov, savetnik Ambasade Azerbejdžana.

Mladi će tako uz korišćenje najsavremenije tehnologije sticati nova znanja.

"Studenti žele da uče ono što je novo, bitno za Srbiju jer na ovaj način mi uvodimo jedniu vrstu ravnoteže, jednu vrstu izbalansiranosti u upoznavanju naših studenata s akulturnim tradicijama zemalja koje jesu na putu svile", rekla je prof. Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta UB.

Program master studija kulture u dijalogu i doktorskih savremenih studija kulture dobijaju konkretna predavanja o svemu onome što je važno sa upoznavanjem bogate kulturne tradicije ove azijske zemlje.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: