Prijemni.rs
Maturang
  • Studije rudarstva u Boru


Tehnički fakultet u Boru sastavni je deo Beogradskog univerziteta. Poslednjih godina poznat je po velikom broju stipendija koje dobijaju studenti i posebno po tome što se najveći broj njih zapošljava odmah nakon diplomiranja. 

Na studijski program RUDARSKO INŽENJERSTVO ove godine upisuje se 33 studenta na teret budžeta i 7 samofinansirajućih.

RUDARSTVO JE INDUSTRIJSKA GRANA KOJA POSLEDNJIH DECENIJA STALNO RASTE. RUDARSKI INŽENJERI SU DEFICITARAN KADAR. VELIKA JE POTRAŽNJA ZA OVIM PROFILOM I KOD NAS I U SVETU. ZATO STUDENTI DOBIJAJU VELIKI BROJ STIPENDIJA TOKOM STUDIJA I ZAPOŠLJAVAJU SE VEOMA LAKO, ODMAH NAKON DIPLOMIRANJA.

Rudarsko inženjerstvo je program sa najdužom tradicijom na Tehničkom fakultetu u Boru. Postoji od samog osnovanja 1961. godine i njegov cilj oduvek je bio obrazovanje rudarskih inženjera spremnih da se suoče sa svim profesionalnim izazovima. Zato se nastavni planovi i programi stalno unapredjuju i prilagodjavaju razvoju i novim zahtevima industrije. Pored obavezih predmeta, koji formiraju čvrstu profesionalnu bazu, nastavni planovi nude i veliki broj izbornih predmeta, što studentima daje mogućnost specijalizacije u skladu sa njihovim afinitetima. Program „Rudarsko inženjerstvo“ obuhvata tri studijska modula: Eksploatacija ležišta mineralnih sirovina, Priprema mineralnih sirovina i Reciklažne tehnologije i održivi razvoj. Blizina velikog broja rudnika i pogona za pripremu i preradu ruda i sekundarnih sirovina pruža studentima priliku da kroz posete rudarskim objektima steknu praktična iskustva još u toku studija. Na trećoj i četvrtoj godini stručne prakse su organizovane jednom nedeljno i uključuju rudnike sa podzemnom i površinskom eksploatacijom, pogone za pripremu i preradu mineralnih sirovina, kao i postrojenja za reciklažu raznih vrsta otpada. 
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: