Prijemni.rs
Maturang
  • Studirajte Primenjenu matematiku


Šta je Primenjena matematika?

Primenjena matematika je važna grana matematike koja kombinuje matematička znanja, programiranje i znanja iz specifične oblasti primene. Tamo gde teorijska matematika više ne može da pomogne, stupaju na scenu metode približnog rešavanja problema, optimizacije i simulacije. Sa pojavom računara, primenjena matematika je doživela ogroman napredak. Numeričke metode, metode optimizacije i simulacija su, uz matematičko modeliranje, glavni alat u brojnim oblastima.

Applied Mathematician - predstavlja jedno od najtraženijih  zanimanja današnjice

Primenjeni matematičar (eng. Applied mathematician) predstavlja jedno od najtraženijih zanimanja današnjice. Stručnjaci iz oblasti primenjene matematike veoma su cenjeni u celom svetu jer čine okosnicu razvojnih timova industrijskih, softverskih i drugih kompanija. 

Teorijsko matematičko obrazovanje omogućava primenjenim matematičarima da kvalitetnije i efikasnije modeliraju i rešavaju postojeće probleme, kao i da lakše usvajaju nova znanja kojih je sve više. Informatičko obrazovanje im omogućava da sami mogu da projektuju i implementiraju računarski softver, ne samo iz oblasti primenjene matematike već, kako je iskustvo pokazalo, i iz oblasti informacionih sistema (baze podataka) i internet tehnologija. 

Gde rade primenjeni matematičari?

Primenjeni matematičari zapošljavaju se u razvojnim poslovima, kao i pozicijama koje se odnose na analizu podataka u privredi, bankama, osiguravajućim društvima, softverskim kompanijama, industriji, itd.  Takođe, primenjeni matematičar koristi mnoštvo računarskih alata, koje će naučiti na ovom modulu, od kojih su najpoznatiji Python, Java, C++, Matlab, CPLEX, LINGO, MySQL i mnogi drugi. Ovaj obrazovni profil je veoma tražen u komanijama koje se bave IT delatnostima, kao i finansijama. Mnogi primenjeni matematičari su ostvarili zapažene karijere u inostranim kompanijama ili univerzitetima. Ukoliko u toku osnovnih i master studija steknu odgovarijući broj kredita iz metodičkih predmeta, primenjeni matematičari mogu raditi i u nastavi matematike i računarstva u osnovnim i srednjim školama.

Sve o studijama primenjene matematike saznajte ovde.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: