Prijemni.rs
Maturang
  • Studirajte u Sloveniji: Besplatne studije i stipendije za mlađe od 26 godina


Prema sporazumu o saradnji u oblasti obrazovanja, građani Srbije mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji, pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto.

Srpski studenti se najviše interesuju za fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički i filozofski fakultet Univerziteta u Ljubljani mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji, pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto.

U praksi, ovo znači uzajamno oslobađanje školarine.

Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, još 2014. godine potpisali su sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja. Sporazum je potpisan na period od pet godina, uz mogućnost produžetka.

Zahvaljujući sporazumu srpski studenti mogu da studiraju pod istim uslovima kao i studenti Slovenije, za koje su osnovne studije besplatne.

Stipendiranje studenata do 26 godina starosti

Sporazumom je dogovorena i godišnja razmena 18-mesečnih stipendija u trajanju od 3 do 6 meseci, za sve kandidate do 26 godina.

Stipendistima je obezbeđen smeštaj kao i mesečna stipendija u iznosu koji je utvrđen nacionalnim zakonodavstvom obe zemlje. Države su se obavezale da će međusobno podsticati učenje srpskog i slovenačkog jezika. Sporazum je stupio na snagu u školskoj i studijskoj godini 2014/15, a potpisan je na pet godina uz mogućnost produžetka do trenutka kada Srbija postane članica EU.

Studenti iz Srbije koji se opredele za Univerzitet u Ljubljani, na raspolaganju imaju fakultet za socijalni rad, elektro inžinjering, zdravstveni faklultet, fakultet za administraciju, pomorstvo i promet, sa kojima nemaju prilike da se susretnu na domaćim univerzitetima. Takođe, najveće interesovanje vlada za fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički fakultet, filozofski, kao i ekonomski fakultet.

Kako je Slovenija članica EU, našim studentima Univerzitet u Ljubljani pruža veću prohodnost za dalje školovanje.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji univerziteta.

 

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: