Prijemni.rs
Maturang
  • Subotički maturanti napravili jedinstven 3D globus


(Preuzeto sa sajta RTV - 02.03.2018. )

Tehnička škola "Ivan Sarić" iz Subotice poseduje 3D globus kakav, kažu, nema ni jedna škola ne samo u Srbiji, već ni u Evropi. On je i dokaz da još ima nastavnika koji s ljubavlju rade svoj posao i đaka koji rado idu u školu, a moderne tehnologije koriste za inovacije.

Globus

Foto: Pixabay

Univerzalni 3D globus predstavlja realnu sliku planete Zemlje. Napravljen je u razmeri 1:13 miliona, sa prečnikom od jednog metra, a kao i naša planeta, okreće se oko svoje ose. On je jedinstven po mnogo čemu, pa i po tome što ga je na časovima kompjuterskog programiranja pravilo 40 maturanata iz pet generacija Tehničke škole "Ivan Sarić" iz Subotice.

"Blututom se vrši prenos podataka. Tako se šalje signal elektromotoru koji okreće globus, a upravljačka jedinica daje signal koja led dioda treba da zasvetli na njemu, a na mestu grada koji je odabran unosom u kompjuter", objašnjava Đorđe Tubić, jedan od maturanata Tehničke škole "Ivan Sarić" koji je radio na ovom projektu.

Među učenicima koji su učestvovali u pravljenju 3D globusa je i Marko Zeljković, koji je prošle godine osvojio treće mesto na republičkom takmičenju u kompjuterskom programiranju za CNC mašine.

"Ovakav globus sigurno ne postoji ni u jednoj školi u Srbiji, a verovatno ni igde drugde. Funkcioniše tako što se, posredstvom kompjutera, daju komande 3D globusu na kome je nacrtana mapa sveta. Ako odaberemo glavni ili neki drugi, veći grad u bilo kojoj državi na svetu, globus se okreće, a odabrano mesto biva osvetljeno sijalicom postavljenom u njegovoj unutrašnjosti", dodaje Marko Zeljković, maturant Tehničke škole "Ivan Sarić" iz Subotice.

Profesor Tibor Nemet ponosan je na 3D globus koji je, zajedno sa učenicima, pravio punih pet godina. Objašnjava da je na njemu 100 gradova iz celog sveta označeno led diodama. Kada se kompjuteru da zadatak da pronađe, naprimer, Beograd, na globusu zasvetli njegova lokacija, a na ekranu se, uz zvuke himne, pojavi zastava Srbije, geografski i podaci o broju stanovnika ispisani na četiri jezika, kao i fotografije srpske prestonice.

"Osnovna ideja nam je bila da učenike koji pohađaju predmet "Programiranje CNC mašina" učimo tako da tokom školovanja naprave nešto što će biti trajni trag njihove generacije, a istovremeno ostati u nasleđe i budućim generacijama kojima će moći da posluži kao veoma lep primer da čovek može da napravi sve što ljudski um može da zamisli, ukoliko postoji mašta i volja da se ona pretvori u stvarnost", kaže Tibor Nemet, profesor Tehničke škole "Ivan Sarić" iz Subotice.

Ovaj globus nastao je u saradnji s bratskom školom iz Đenđeša u Mađarskoj. Na isti način, kabinet Tehničke škole "Ivan Sarić" u Subotici krase i maketa Himalaja sa tablom na kojoj su svi podaci o najvišem planinskom vrhu na svetu, kao i selo u kome je prikazan život Eskima u igloima građenim od snega i leda. Poručuju da će nastaviti da rade na zanimljivim projektima kao što i njihov 3D globus i planeta Zemlja – ne prestaju da se okreću.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: