Prijemni.rs
Maturang
  • Tehnologija pametnih zgrada: Novi studijski program na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd


Pametne zgrade su ključni segment savremenog urbanog razvoja, transformišući način na koji živimo, radimo i intereagujemo sa okruženjem. Na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd akreditovan je nov studijski program Tehnologija pametnih zgrada, osmišljen tako da studentima pruži temeljno razumevanje ove dinamične oblasti, sa fokusom na primenu najnovijih tehnologija.

Pametne zgrade (smart buildings) predstavljaju objekte koji su opremljeni naprednim sistemima i tehnologijama za automatizaciju, kontrolu i upravljanje, sa ciljem poboljšanja efikasnosti, udobnosti, sigurnosti i održivosti boravka, rada i stanovanja. Ovaj tip zgrada koriste napredne senzore, mreže, softvere i komunikacione tehnologije kako bi se stvorilo integrisano okruženje koje može da prikuplja, analizira i reaguje na različite podatke i situacije u realnom vremenu.

Ključne karakteristike pametnih zgrada uključuju:

  1. Automatizacija: Automatizacija različitih sistema unutar zgrade, kao što su osvetljenje, grejanje, ventilacija, klimatizacija (HVAC), bezbednost i pristup, radi optimizacije potrošnje energije i resursa.
  2. Integracija: Integracija različitih tehnoloških sistema kako bi se omogućila komunikacija i sinhronizacija između njih radi boljeg upravljanja i koordinacije.
  3. Korisničko iskustvo: Pružanje poboljšanog korisničkog iskustva za stanare, posetioce i osoblje zgrade kroz personalizovane usluge i kontrolu nad okruženjem.
  4. Sigurnost: Implementacija naprednih sistema za nadzor, detekciju i reagovanje na sigurnosne pretnje radi zaštite objekta, imovine i ljudi.
  5. Održivost: Korišćenje energetski efikasnih tehnologija i strategija kako bi se smanjila potrošnja energije, emisija CO2 i uticaj na životnu sredinu.
  6. Povezanost: Povezivanje zgrada u širem kontekstu pametnih gradova i zajednica radi optimizacije infrastrukture i resursa.

Pametne zgrade se projektuju za potrebe različitih namena, uključujući poslovne, stambene, obrazovne, zdravstvene, trgovinske i industrijske objekte. One pružaju velike prednosti uštede energije, poboljšane produktivnosti, većeg komfora i bolje sigurnosti za korisnike, čineći ih ključnim delom savremenog urbanog okruženja.

Kroz studijski program Tehnologije pametnih zgrada na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd, studenti će istraživati širok spektar tema koje obuhvataju pametne zgrade, uključujući:

  • Automatizacija zgrada: Razumevanje koncepta automatizacije zgrada kroz upotrebu senzora, aktuatora i softverskih sistema za kontrolu kako bi se optimizovali energetski resursi i poboljšao komfor stanara.
  • Internet stvari (IoT) u zgradama: Upotreba IoT tehnologija za povezivanje različitih uređaja i sistema unutar zgrade radi efikasnijeg upravljanja i praćenja performansi.
  • Energetska efikasnost: Primena energetski efikasnih rešenja i strategija kako bi se smanjila potrošnja energije i negativan uticaj na životnu sredinu.
  • Bezbednost i sigurnost: Razvoj sistema za nadzor, detekciju i reagovanje na bezbednosne pretnje u zgradama, uključujući video nadzor, protivprovalne sisteme i upravljanje pristupom.
  • Pametni gradovi i zajednice: Integracija pametnih zgrada u šire koncepte pametnih gradova i zajednica, omogućavajući interakciju i saradnju sa drugim infrastrukturnim sistemima.

Završetkom ovog studijskog programa, studenti će steći širok spektar veština i znanja koje će im omogućiti da rade na različitim pozicijama u industriji pametnih zgrada. Mogućnosti karijere uključuju, ali nisu ograničene na:

  • Inženjering pametnih zgrada: Projektovanje, implementacija i održavanje sistema pametnih zgrada.
  • Konsultantske firme: Pružanje stručnih saveta i usluga u vezi sa planiranjem i implementacijom pametnih zgrada.
  • Kompanije za automatizaciju: Razvoj softverskih i hardverskih rešenja za upravljanje pametnim zgradama.
  • Energetske kompanije: Implementacija strategija energetske efikasnosti i održivih rešenja za zgrade.
  • Urbanističke agencije: Integracija pametnih zgrada u planove urbanog razvoja i pametnih gradova.

Izaberite studijski program Tehnologija pametnih zgrada i budite deo struke koje oblikuju budućnost urbanog razvoja. Za više informacija posetite našu veb stranicu i napravite prvi korak ka uspešnoj karijeri u ovoj uzbudljivoj oblasti.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: