Prijemni.rs
Maturang
  • Topla ili hladna soba? Ovo je idealna temperatura za kvalitetan san


(Preuzeto sa sajta Blic - 06.03.2018. )

Nauka je dokazala da je temperatura između 15 i 20 stepeni Celzijusovih idealna za dobar san i tako razrešila večitu dilemu - da li je bolje spavati u svežijoj ili toplijoj sobi.

Spavanje

Foto: Pixabay

Prema mnogim istraživanjima, telo i metabolizam će biti zdraviji ako je temperatura sobe u kojoj se spava niža.

Pokazalo se da spavanje u hladnim prostorijama ne samo da se poboljšava metabolizam, već telo tako sagoreva kalorije čak i za vreme sna.

 

Kad je hladno lepše se spava

Naučnici su objasnili da je san najbolji lek za telo, a što se više i bolje spava, organizam više proizvodi melatonina, hormona koji smanjuje stres i osigurava nastanak sna. Kada je hladno, lepše se spava.

 

Suv vazduh nije zdrav

Neurolog u Klinici za psiohijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" dr Gorica Đokić kaže da je svakako bolje spavati u hladnoj prostoriji.

- Sve zavisi ko je kako navikao da spava, ali nije isto, na primer, ostaviti osobu u klimaksu da prespava u pretoploj prostoriji i potpuno zdravog čoveka. Ono što jeste poznato je da nije zdravo spavati u prostoriji u kojoj je topao, odnosno suv vazduh - objašnjava dr Đokić.

 

Temperatura tela se smanjuje kada spavamo

Naučnici objašnjavaju da se temperatura tela prirodno smanjuje kada spavamo. Zato je normalno da je ljudima hladno kada se probude tokom noći, čak i tokom leta. Ukoliko se spava u hladnoj sobi, dodaju, temperatura tela će brže spasti i osoba će lakše zaspati.

Spavanje na nižim temperaturama može smanjiti rizik od određenih metaboličkih bolesti, kao što je dijabetes.

 

Optimalna temperatura od 17 do 19 stepeni

Pulmolog prof. dr Tatjana Radosavljević kaže da je optimalna temperatura za spavanje od 17 do 19 stepeni, ali i ona je mišljenja da je to ipak individualna stvar.

- Poenta je temperaturana razlika, ne samo kada je leto, već i kada su napolju temperature u minusu. I zato temperatura u spavaćoj sobi treba da bude optimalna i da se ne pravi velika razlika od ostalih prostorija u stanu. U suprotnom ako se iz tople naglo uđe u hladnu prostoriju može doći do grčenja krvnih sudova i do napada angine pektoris, a kod plućnih bolesnika i do asmatičnog napada - upozorava dr Radosavljević.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: