Prijemni.rs
Maturang
  • Trik koji će vam pomoći da brže zaspite


(Preuzeto sa sajta Mondo - 19.01.2018. )

Znate i sami da nije uvek jednostavno obezbediti sebi optimalan broj sati sna. U današnje vreme, to je postalo prilično komplikovano, kad bolje razmislite. 

Spavanje

Foto: Shutterstock

Ako ste noćna ptica, ubija vas radno vreme od 9 do 5, ako nije to problem, jede vas stres koji vam ne da da se opustite dovoljno da možete da zaspite... Prokletstvo savremene civilizacije: onih preporučenih sedam sati sna mnogo češće je pet sati... ili manje.

To, naravno, može da izazove čitav niz zdravstvenih problema, tako da je bilo kakav naučno zasnovan savet na temu boljeg i kvalitetnijeg sna uvek dobrodošao. Pa, evo jednog novog iz te kategorije.

Studija objavljena u Žurnalu eksperimentalne psihologije kaže da bi pravljenje male liste stvari koju treba da uradite sutradan moglo da vam pomogne da brže zaspite.

Istraživanje sprovedeno na Bejlor univerzitetu pokazalo je da osobe koje pet minuta pred spavanje posvete pisanju svog plana o "pokoravanju sveta", ili svoje liste obaveza za sutra u san utonu desetak minuta brže od onih koji samo legnu u krevet, prenosi IFLScience.

Naučnici nisu sigurni zašto se to dešava, naročito ako uzmete u obzir mogućnost da pravljenje planova za budućnost može da pojača stres i dovede do toga da postanemo još zabrinutiji, naročito ako obaveze koje nas očekuju nisu baš prijatne. Ali, izgleda da sam čin pravljenja te liste nekako zabrinutost "prebacuje na papir".

Tokom istraživanja, 57 zdravih studenata univerziteta (starosti između 18 i 30 godina) podeljeno je u dve grupe. Jedna grupa je pred spavanje pravila spisak obaveza koje imaju, dok je druga grupa zapisivala šta je sve uradila u toku prethodnog dana.

Ispostavilo se da su oni koji su pravili "plan rada" za sutra uspevali brže da utonu u san od onih koji su pravili "mini retrospektivu" tog dana.

Ako odlučite da probate ovo večeras, znajte da će vas detaljniji plan za sutrašnji dan uspavati još brže.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: