Prijemni.rs
Maturang
  • U Australiji nađena najstarija poruka u boci


(Preuzeto sa sajta Blic - 07.03.2018. )

Porodica iz australijskog grada Perta pronašla je bocu s dosad najstarijom porukom koja je pre 132 godine bačena u more.

Poruka u boci

Foto: Pixabay

Bocu je pronašla Tonja Ilman dok je šetala peščanim dinama na udaljenoj plažži Zapadne Australije, prenosi BBC. Kada je izvukla papir, nije mogla ni da sanja o čemu se zapravo radi sve dok papir nije osušila u rerni.

"Izgledala je kao prekrasna boca pa sam je podigla misleći da će dobro izgledati na mojoj polici za knjige", rekla je Ilmen, prenosi index.hr.

"Devojka moga sina otkrila je poruku kad je pokušala da istrese pesak iz boce. Poruka je bila vlažna, zamotana i povezana konopcem", rekla je ona.

"Osušili smo je i kad smo je otvorili videli smo da je pisana na nemačkom, vrlo bledim nemačkim rukopisom", dodala je.

Na poleđini poruke pisalo je da se nalazač moli da je vrati ili u nemački Mornarički opservatoriju u Hamburgu ili u najbliži nemački konzulat.

Eksperti su potvrdili da se radi o autentičnoj poruci koja je napisana 12. juna 1886. godine a zatim bačena s nemačkog broda Paula kao deo eksperimenta vezanog za okean i brodske linije, koji je sprovela Nemačka mornarička opservatorija.

Prethodno je Ginisov svetski rekord za najstariju poruku u boci držžala poruka stara 108 godina.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: