Prijemni.rs
Maturang
  • Ubuduće studije engleskog s nemačkim, ruskim ili francuskim po izboru


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 16.04.2018. )

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu svoju ponudu od jeseni će obogatiti i 50. akreditovanim studijskim programom, koji je, mada već proveren i u svetu, u našoj zemlji potpuna novina.

Filozofski fakultet Novi Sad

Biće to dvopredmetni engleski jezik i književnost sa drugom stranom filologijom, a ovogodišnjim maturantima biće ponuđena kombinacija engleske sa nemačkom, ruskom ili francuskom filologijom.

- Ovaj studijski program je naš odgovor na potrebe društva i uvođenje dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem - kaže dekanica Filozofskog fakulteta profesor dr Ivana Živančević Sekeruš. - Osmislili smo ga i akreditovali na osnovu istraživanja tržišta rada i konsultacija sa velikim kompanijama, tako da bi svršeni studenti ovog programa jednog dana trebalo da popune sadašnju prazninu i u našim i u stranim kompanijama, koje sve više traže stručnjake sa znanjem dva strana jezika. Pored toga, ovo je i način da studentima omogućimo da sami kreiraju svoju budućnost kombinovanjem više oblasti, ali i da privučemo strane studente.

Predviđeno je da se za narednu školsku godinu raspiše konkurs za popunu 50 mesta na ovom smeru, a uslov za upis će biti polaganje testova znanja iz oba strana jezika na prijemnom ispitu, bez obzira na to da li ih je kandidat učio u školi ili van nje. Testovi iz oba jezika na ovom prijemnom biće identični sa testovima na prijemnim ispitima za upis na jednojezične grupe, tako da će oni kandidati koji, polože prijemni, ali ostanu ispod crte za dvopredmetni engleski, moći da konkurišu i za upis na grupe za svaki od dva jezika koji su polagali.

- U toku sve četiri godine studija, bez obzira na to koji drugi strani jezik izaberu, svi će imati zajedničke predmete sa studijske grupe Engleski jezik i književnost, a po grupama predmete sa druge izabrane strane filologije. Oba jezika i njihove književnosti biće jednako zastupljeni i očekujemo da svršeni studenti, u skladu sa evropskim standardima, engleskim ovladaju na nivou C2, a drugim stranim jezikom na nivou C1/C2 - kaže koordinatorka ovog studijskog programa profesorka dr Maja Marković. - Ovaj program prvenstveno je namenjen budućim filolozima i prevodiocima, ali pruža i kompetencije za bavljenje naučno-istraživačkim radom u oblastima nauke o jeziku, književnosti i kulturi. Studenti imaju mogućnost da pohađaju velik broj izbornih kurseva i time se dalje usavršavaju u specifičnim oblastima. Student koji završi osnovne akademske dvopredmetne studije Engleski jezik i književnost sa drugom stranom filologijom biće osposobljen za samostalno pismeno, usmeno, stručno, književno prevođenje sa maternjeg jezika na dva strana jezika i sa dva strana jezika na maternji, ali i za naučno-istraživački rad u oblastima nauke o jeziku, književnosti i kulturi, rad u delatnostima u sferi privrede, ekonomije, kulture i medija koje zahtevaju temeljno poznavanje jezika, književnosti i kulture, a moći će i da nastavi i završi master akademske studije iz oblasti stranih filologija, lingvistike, studija prevođenja i da permanentno uči tokom života.

Na Filozofskom fakultetu planiraju da u ovakvom smeru nastave osavremenjavanje nastavnih programa, u pravom redu uključivanjem i manjinskih jezika, pa u narednim godinama možemo očekivati akreditovanje  programa engleski sa mađarskim, rumuskim, rusinskim... ali i ostalih jezika koji se na njemu izučavaju, a zatim i kombinovanje drugih nastavnih programa iz palete društveno-humanističkih nauka zastupljenih na ovom fakultetu.

Da podsetimo, na Filozofskom fakultetu već godinama uspešno radi Centar za jezike koji organizuje kurseve čak 25 stranih jezika, otvorene ne samo za studente ovog fakulteta i UNS-a, nego i za sve zainteresovane građane. Filozofski fakultet uskoro bi trebalo da postane i centar za testiranje za sticanje Kembridžovih sertifikata.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: