Prijemni.rs
Maturang
  • Upisna groznica na fakultetima: Na polaganju prijemnog veoma je važno šta ćete prvo uraditi


(Preuzeto sa sajta Blic - 25.06.2018. )

Naspavanost, pažljivo čitanje zahteva iz testa i rešavanje prvo lakših, a zatim težih pitanja, najbitniji su za uspešno polaganje prijemnih ispita na fakultetima.

Prijemni ispit

Foto: PMF

Trka za željenim indeksom počela je prijavljivanjem kandidata, koje je 18. juna počelo na Univerzitetu u Prištini, a dva dana kasnije i na drugim univerzitetima. Ko će biti "pobednici" i izboriti se za budžetsko ili samofinansirajuće mesto, zavisi od znanja koje kandidati pokažu sledeće nedelje na prijemnim ispitima.

Trema, žurba i nedostatak samopouzdanja, samo su neki od faktora koji maturantima mogu otežati da pokažu svoje realno znanje, zbog čega profesori sa kojima je "Blic" razgovarao savetuju organizovanost i veru u sebe.

- Kandidati bi na prijemnom prvo trebalo da urade ono što sigurno znaju, a tek onda ono što nisu sigurni i ne znaju. Bitno je i voditi računa o vremenu, da se ne desi da ono istekne jer su se zaglavili na nekom teškom zadatku - preporučuje predsednik upisne komisije na Elektrotehničkom fakultetu Lazar Saranovac.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Branislav Boričić ističe da je važno da kandidati dođu naspavani na polaganje, kao i da na vreme krenu od kuće kako bi bez žurbe stigli na prijemni.

- Važno je da dobro pročitaju svako pitanje i da ne žure da odgovore. Uvek savetujem da se prvo urade lakša, pa teža pitanja. Bez obzira za koji tip prijemnog se odluče, neka znaju da imaju dovoljno vremena. Najviše grešaka na prijemnom naprave, ne iz neznanja, već zato što žure. Za predviđeno vreme mogu bez nervoze i skoncentrisano da odgovore na sva pitanja. Uvek im kažem da testovi nisu teški. Držim vam palčeve! - poručuje dekan Boričić.

Savetnici iz Centra za razvoj karijere i savetovanja Univerziteta u Beogradu ističu da je upravljanje vremenom jedna od najčešćih tema pri savetovanju maturanata pred polaganje prijemnog. Za uspešno savladavanje, oni preporučuju korišćenje rokovnika, planera, samolepljivih papirića, "to do" liste, aplikacija na telefonima.

- Trebalo bi staviti sve svoje aktivnosti na papir i olakšati sebi posao. Dobra organizacija je ključ uspeha. Ono što može pomoći u pravljenju rasporeda i određivanju prioriteta je pravilo "hitno-bitno“. Maturanti bi trebalo da objektivno odrede šta im je u ovom trenutku i hitno i bitno i time se baviti prvo - ukazuju oni.

Kako bi kandidatima Univerziteta u Beogradu pomogli da savladaju tremu, efikasno isplaniraju vreme, a potom i ovladaju obimnim gradivom, savetnici Centra za razvoj karijere od 8. juna organizuju besplatno savetovanje za maturante svakog petka do 11. jula.

- Maturanti u poverljivom razgovoru sa savetnikom mogu dobiti odgovore na brojna pitanja koja odlikuju ovu burnu i uzbudljivu fazu njihovih života - objašnjavaju u Centru.

 

Trema je svima najveći problem

  • Dobra priprema! Ukoliko uradiš sve što je do tebe pre prijemnog, osećaš se sigurnije i imaćeš samopouzdanja.
  • Odustani od perfekcionističkih zahteva. Ništa nije savršeno.Ne razmišljaj o tremi, na pokušavaj da uloviš simptome treme - ne troši pažnju i energiju na toKada dođeš na prijemni, ne razmišljaj o tome šta će biti posle, da li ćeš proći... to dodatno može izazvati anksioznost. Koncentriši se na papir ispred sebe i na to da uradiš najbolje što možešBodri sebe - koristi realno pozitivan "unutrašnji govor". To ne znači "Biću sjajan, savršen" jer prevelika očekivanja mogu pojačati tremu, već recimo: "Biću zadovoljan rezultatom", "Verujem u sebe", "Dobra priprema će se isplatiti"
  • Osobodi se napetosti relaksacijom i pravilnim disanjem
  • Koristi vizuelizaciju (zamišljaj pozitivan ishod u što detaljnijim slikama)
  • Seti se da nisi jedini (svi će skoro sigurno imati tremu)

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: