Prijemni.rs
Maturang
  • Užički Supermen - Ginisov rekorder i brucoš u 69. godini


(Preuzeto sa sajta N1 info - 08.01.2018. )

Milovan Milutinović prvi je užički Ginisov rekorder. U gradu na Đetinji zovu ga Supermen, a podvig za Ginisa nije jedino čudo ovog 69-godišnjeg Užičanina, koji pobija tezu da su fizičke sposobnosti uslovljene godinama.

Užice

Foto: Wikimedia

Jedino ne zna da leti, ali po svemu drugom, on je Supermen.

Pre pet godina prepešačio je 2.500 kilometara od Užica do Londona i tamo pred početak Olimpijade postao Ginisov rekorder.

Užičanin Milovan Milutinović pretrčao je u Londonu 100 metara sa 45 kilograma tereta za 25,19 sekundi i to posle 62 dana pešačenja.

"Izgubio sam 12 kilograma na putu do Londona. Ipak uspeo sam da pred Ginisovom komisijom na londonskom stadionu Linford Kristi postanem i zvanično rekorder", priča za N1 Milutinović.

Tako je Milovan svetu pokazao svoju snagu i nije se na tome zaustavio. Ove godine postao je brucoš novosadskog DIF-a i to u 69 godini života.

"Narodna izreka kaže da nikad nije kasno i time se vodim. Vežbam 50 godina i zato sam u ovim godinama u dobroj kondiciji. Posle svih rezultata koje sam ostvario, odlučio sam da upišem fakultet i siguran sam da ću ga završiti, samo da budem živ i zdrav", kaže Milutinović.

A možda Milovan ne bi danas bio užički Supermen da ga nisu odbili na regrutaciji za vojsku, jer je bio težak svega 49 kilograma. Tada se okrenuo sportu i dokazivanju.

Bio je jugoslovenski vicešampion u bodibildingu, sa 42 godine počeo je da trenira karate, a od nedavno je nosilac crnog pojasa peti dan. Svakodnevno trenira, podučava decu karateu, propagira zdrav život. Sada i studira i postavlja sebi nove ciljeve.

"Volim da kažem da mi je ostalo još 30 godina života i želja mi je da doktoriram, pa da umrem kao doktor fizičke kulture", poručuje Milutinović.

Užički supermen do sada je ispunio svaki svoj naum, pa i doživeti stotu u njegovom slučaju i nije nemoguće.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: