Prijemni.rs
Maturang
  • Veštačka inteligencija pobedila ljude na testu čitanja


(Preuzeto sa sajta Blic - 17.01.2018. )

Veštačka inteligencija pobedila je ljude na testu čitanja organizovanom na Univerzitetu Stenford. Program veštačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu "Alibaba" ostvario je prvu pobedu mašine nad čovekom u ovoj oblasti.

Robot

Foto: Pixabay

Test su dizajnirali stručnjaci za veštačku inteligenciju na Stenfordu kako bi izmerili kompjutersku sposobnost za čitanje.

"Alibabin" kompjuterski program je prvi koji je pobedio ljudsku rasu.

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u "Alibabinom" Odeljenju za istraživanje veštačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu "velikom čašću".

Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera.

- Ova tehnologija može biti postupno primijenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom delatnošću, procjenjuje Luo.

"Alibaba" je već upotrebio takvu tehnologiju tokom praznika, koristeći kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi.

Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stenforda koji su razvili test čitanja, objavio je na "Tviteru" da "Alibabino" delo predstavlja odličan početak 2018. za veštačku inteligenciju.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: