Prijemni.rs
Maturang
  • Zablude o najplaćenijem zanimanju


(Preuzeto sa sajta Blic - 08.08.2016. )

Jedno od retkih zanimanja koje vam nudi priliku da uvek i svuda brzo dođete do posla na kome ćete odlično zarađivati jeste programiranje.

Programiranje

Iako za obrazovanim programerima uvek vlada velika potražnja, mnogi se ipak teško odlučuju da usavrše svoja znanja i potraže posao u najplaćenijoj oblasti.

Razlog za takvu neodlučnost često se krije u najvećim zabludama o programiranju koje su mnoge obeshrabrile na putu do ostvarenja snova. Da ulazak u svet programiranja nije nešto nedostižno običnim ljudima, potvrđuju i razotkriveni mitovi koje vam predstavljamo u nastavku.

Zabluda #1: Da bih postao programer, moram da budem genije

Istina: Programeri, softverski inženjeri i drugi IT stručnjaci postali su genijalci u očima ostalih samo zahvaljujući neophodnim veštinama koje su naučili tokom školovanja. Stečena znanja učinila su da IT-jevci deluju kao da su predodređeni za posao kojim se bave, međutim istina je da su samo usvojili moderna znanja i obučili se za rad u najperspektivnijoj industriji današnjice. Dakle, da li ćete postati IT stručnjak ili ne, zavisi isključivo od vaše želje i spremnosti da je i ostvarite.

Zabluda #2: Pisanje kodova je teško i komplikovano

Istina: Većina ljudi kada prvi put ugleda programski kod ima istu reakciju – ja nikad ne bih mogao da napišem nešto slično. Ipak, istina je da učenje programskih jezika uopšte nije toliko komplikovano kao što mnogi misle. Već nakon nekoliko nedelja učenja određenog programskog jezika po savremenom programu usvojićete osnove koje će vam potpuno promeniti sliku o pisanju kodova.

Posle tog početnog perioda sve više ćete razmišljati programerski, što će ceo proces usavršavanja učiniti lakšim. Takođe, važno je istaći da ako za prvi programski jezik izaberete PHP, koji inače važi za najlakši, kasnije će vam biti mnogo lakše da savladate i druge zahtevnije jezike poput Jave ili JavaScripta.

Zabluda #3: Da bih uspeo, moram da budem odličan matematičar

Istina: Iako većina IT zanimanja ne zahteva napredna znanja iz matematike, stručnjake iz pomenute oblasti često bije glas da su fantastični matematičari. Za ovakvu etiketu najviše su krivi stariji programi koji se već odavno ne koriste, a podrazumevali su određena matematička znanja.

Međutim, situacija sa aktuelnim programima je potpuno drugačija, a uspeh u IT industriji nije povezan sa pomenutom naukom. Za odlično plaćen posao programera, softverskog inženjera ili nekog drugog IT stručnjaka potrebna su vam isključivo znanja onih programskih jezika koje ćete primenjivati tokom svakodnevnih poslovnih zaduženja.

Zabluda #4: Prekasno je da bih postao programer

Istina: Za učenje programskih jezika i promenu karijere nikada nije suviše kasno. Programerske veštine biće sve traženije u budućnosti, što će uticati na još veću potrebu za novim programerima.

Zahvaljujući modernim softverima danas je moguće da radite i istovremeno se usavršavate online, dok ne dobijete neophodna znanja koja će vam omogućiti da promenite karijeru. Do ostvarenja ovakvog cilja možete doći već nakon 12 meseci školovanja za određenu IT poziciju.

Zabluda #5: Uz idealan programski jezik moći ću da radim sve

Istina: Ne postoji idealan programski jezik čijim učenjem ćete biti spremni da radite u bilo kom sektoru informacionih tehnologija. Svaki projekat zahteva znanje određenog programskog jezika, pa je tako JavaScript najbolji za izradu web aplikacija, PHP za web programiranje, dok je Java najpotrebnija za kreiranje mobilnih aplikacija za Androide. Drugim rečima, početnici koji planiraju da postanu IT stručnjaci moraju prvo da odluče na kojim projektima žele da rade, pa onda na osnovu toga da izaberu odgovarajući programski jezik.

Zabluda #6: Programeri zarađuju milione

Istina: Iako programeri spadaju među najplaćenije stručnjake današnjice, jedna od čestih zabluda tiče se njihovih primanja. Kada se spominju odlične zarade programera, često se preteruje, pa se može steći utisak da njihove plate dostižu milionske cifre. Nisu milionske, ali su daleko više od prosečnih, posebno zbog velike potražnje. Najnovija istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazala su realno stanje na tržištu, prema kome je prosečna plata programera u junu ove godine iznosila 147.106 dinara, dok se zarade početnika kreću oko 98 000 dinara, što je vrlo primamljiva cifra, posebno u našoj zemlji. 

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: