Prijemni.rs
Maturang
  • Zanimanja budućnosti: Roboti će zameniti vozače


(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 30.05.2018. )

Stefan Salom, suosnivač "Infostuda", o zanimanjima budućnosti i onima koja će postati prošlost. Raste potražnja za stručnjacima za veštačku inteligenciju i analizu podataka.

Stefan Salom

Foto: Novosti

Sa tržišta rada svake godine nestaju tradicionalna zanimanja. Za 25 godina neće postojati čak 40 odsto zanimanja koja radnici danas obavljaju - pokazuju analize na osnovu podataka Svetskog ekonomskog foruma. Zato je u ovom trenutku posebno važno da mali i veliki maturanti mudro odaberu srednju školu i fakultet, koji će im omogućiti da se u budućnosti lako snađu na tržištu rada.

Stefan Salom, suosnivač "Infostuda" i član UO Inicijative digitalna Srbija, smatra da su srednja škola i fakultet samo stanice u učenju, te će sadašnjim generacijama đaka usavršavanje posle formalnog školovanja biti obavezno, bez obzira na to kojim poslom izaberu da se bave.

- Svima bih savetovao da, bez obzira na buduće zanimanje, pokušaju da razumeju algoritme i osnove programiranja, jer će u sledećih nekoliko godina sve veći broj poslova biti na udaru novih tehnologija - kaže Salom za "Novosti". - Već sada znamo da će se posao vozača promeniti, možda i nestati, ali pojavom robota i naprednijih računarskih sistema treba da budemo spremni i na promene u radu pravnika, hirurga i drugih zanimanja. Budući pravnik sa osećajem za algoritme i poznavanjem rada na računaru imaće sigurniju karijeru nego pravnik koji nije prihvatio nove tehnologije.

Naš sagovornik objašnjava da su u procesu nestanka zanimanja, vozači među prvima na udaru. Tu će se, dodaje, naći i neka administrativna zanimanja, pa i jednostavniji poslovi prevođenja, a kompjuteri će imati veću ulogu i u finansijskom sektoru, pa će poslodavci od radnika zahtevati drugačija znanja i veštine.

- Sa druge strane, na svetskom nivo je ogroman nedostatak stručnjaka za podatke (Data Scientist), za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Kako se te nove tehnologije budu sve više spuštale u svakodnevni život biće potreban sve veći broj stručnjaka koji će umeti da sprovode ove promene - najavljuje Salom. - Verujem da u budućnosti neće biti ugroženi poslovi koji zahtevaju razumevanje ljudske psihe, poput psihoterapeuta. Ne očekujem da nove tehnologije u skorije vreme zamene i komplikovanija zanatska zanimanja, naročito ona koja uključuju rad na terenu pod promenljivim uslovima, poput građevinskih zanimanja. No, s obzirom na veličinu promena koje nas čekaju, teško je bilo šta tvrditi sa sigurnošću i lako se može ispostaviti da će vreme demantovati moja očekivanja.

 

Sigurnost u IT industriji

Usmerenje na IT je sigurno dobar izbor, ne samo zbog toga što je to danas u Srbiji jedno od najbrže rastućih i najplaćenijih zanimanja, već i zato što uči načinu razmišljanja i prilaženju problemima koji je dobar - smatra Salom. - Ali vrlo je dobro i da ostanu radoznali i da kroz studije ne odu u uska usmerenja, već da se trude da razmišljaju o primeni stečenih znanja u što više konkretnih slučajeva ili industrija. Sem toga, smatram da su oni fakulteti koji uče ljude apstraktnom razmišljanju, poput matematike i fizike, dobri fakulteti, jer pripreme pojedinca da bude spreman da stalno uči i usvaja nova, složena znanja.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: