Prijemni.rs
Maturang
  • Znate li koliko fakulteta u Srbiji ima svoje Android aplikacije?


Korišćenje mogućnosti koje nam pružaju tehnologija i Internet posebno je važno u obrazovanju, jer komunikacija i saradnja visokoškolskih ustanova i studenata treba da bude sve brža, dostupnija i da se podigne na još viši nivo. Srpski fakulteti već odavno imaju svoje Internet prezentacije, velika većina njih prešla je i na elektronski način prijavljivanja ispita, iako postoje oni malobrojni koji to još uvek nisu, o čemu ćemo tek pisati.
Međutim, izuzetno mali broj fakulteta uključujući sve univerzitete u Srbiji ima svoje Android aplikacije za mobilne uređaje. Neće vam trebati dugo vremena da pogledate o kome se radi – ima ih samo pet.

  • Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu 

Matematicki fakultet Univerziteta u BeograduMATFdroid  je zvanična aplikacija Matematičkog fakulteta namenjena nastavnicima i studentima sa ciljem da im obezbedi niz korisnih informacija (raspored časova, kontakt informacije, lokaciju fakulteta itd.). Takođe, ovde možete naći i spisak nastavnika sa njihovim kontakt podacima, mapu sa lokacijama gde se održava nastava, notifikacije koje vas obaveštavaju o aktivnostima na fakultetu, vidžet koji prikazuje dva sledeća časa, ali i aktuelni raspored časova… Bar tako piše.  Jer, poslednjim ažuriranjem 04.11.2013. unet je raspored za zimski semestar školske 2012/2013 godine. Ako bi se poradilo na ažurnosti informacija, verovatno bi trenutna ocena aplikacije od 4,5 bila opravdana. Do sada ima hiljadu preuzimanja.

 

 

  • Pravni fakultet Univerziteta u Nišu

Pravni fakultet Nis PraFakNiš, zvanična aplikacija ovog fakulteta. Pruža razne informacije: novosti i obaveštenja vezana za nastavu, ispite i studijske programe, spisak nastavnika sa kontaktima, rasporede časova i ispita, ali i pristup elektronskom servisu studenata. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, studenti ne moraju pristupati e-servisu preko pretraživača već direktno iz ove aplikacije. Kada je o ažuriranju reč, daleko je bolja od aplikacije beogradskog Matematičkog fakulteta – 9. avgust 2015. promenjene su dozvole za aplikaciju i dodati datumi objavljivanja obaveštenja. Kao i prethodna, prosečna ocena je 4,5 i ima hiljadu preuzimanja.

 

 

  • Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

Pravni fakultet UB je jedina na aplikacija na ovom spisku koja nije zvanična – njen idejni tvorac je student ovog fakulteta, a održava je i unapređuje Odbor za inovacije i tehnologije Studentskog Parlamenta (koji ima svoju posebnu aplikaciju). Ova aplikacija je, čini se, i najbolja! Naime, pored linkova ka studentskim servisima i informacija, rasporeda predavanja i vežbi, statuta i mape fakulteta, programa studija itd., Pravni fakultet UB vam nudi i sledeće mogućnosti:  prijavu na besplatan SMS servis, imenik sa brojevima telefona studetskih službi sa opcijom direktnog pozivanja, stanje na šalterima uživo, vodič za brucoše i praćenje odabranih predavanja i događaja uživo u HD rezoluciji! Morate priznati – daleko sadržajnija aplikacija od prethodnih. YouTube live stream predavanja i događaja postoji od poslednjeg ažuriranja koje je, verovali ili ne, obavljeno u tekućoj godini – 17.01.2016. Za sada je preuzeta hiljadu puta, a sa sobom nosi i zasluženo višu ocenu od prethodne dve aplikacije – 4,7.

 

 

  • Fakultet za kompjuterske nauke, Univerzitet „Džon Nezbit“ 

FKN Dzon NezbitOvo je jedini fakultet sa nekog privatnog univerziteta koji ima svoju Android
prezentaciju. Aplikacija Fakultet za kompjuterske nauke ima najvišu ocenu u Play prodavnici – čistu peticu. Međutim, neki bi se zapitali da li je ova ocena adekvatna ako se uzme u obzir da je preuzeta svega deset puta, ali i kada se pogleda njen sadržaj. Razna obaveštenja, informacije o prijavi ispita i rasporedi predavanja i ispita su sve što ova aplikacija sadrži – daleko manje od, na primer, (nezvanične) aplikacije beogradskog Pravnog fakulteta, koja ima manju ocenu. Sa sobom nosi najsvežiji datum ažuriranja – 25.01.2016.

 

 

Univerzitet Singidunum nema aplikacije pojedinačnih fakulteta, već je sve objedinjeno u jednu na nivou čitavog univerziteta i nosi naziv SingiDroid 3.
Sadrži skoro sve što prosečna aplikacija nekog fakulteta ima i nosi ocenu 4,5.
Kada je reč o visokim školama u Srbiji, svoju aplikaciju ima jedino Visoka građevinsko – geodetska škola u Beogradu koja je nazvana skraćenicom VGGŠ. Ima istu ocenu kao i aplikacija Singidunuma, a poslednji put su ažurirane iste godine – 2014.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: