Prijemni.rs
Maturang
  • London - osnovne studije


Mesto odakle dolazim:
Vranje
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
London
Svrha boravka:
osnovne studije
Institucija pri kojoj radim:
UCL (University College London)
Dužina boravka:
godinu dana

Opis studijskog programa

Ja sam završio prvu godinu četvorogodišnjeg kursa Meng Computer Science koji je posle četvrte godine donosio Master diplomu. UCL je fakultet odlične reputacije, među prvih pet u svetu po statistikama u UK. Međutim, ovo je fakultet kao i svaki, reputacija je samo reputacija, mislim predavanja su jako loša, isto kao i u Srbiji, čitanje sa slajdova, i to je to. Postoji jedna ogromna razlika, što mi se sviđalo u UK. Organizacija je na jako visokom nivou, u Srbiji je na fakultetima kao na pijaci, cenkanje, trčanje, jurenje, blagi užas, reflektuje stanje države odlično. U Engleskoj je sve kao mašina, podmazano, ako neko pogreši, odmah se sve ispravlja sa izvinjenjem, na ispitima ne sme da se okrene niko, ako prepisuje ili pokuša, pada ispit, a i dešava se da je ta osoba izbačena sa fakulteta! Imao sam 8 ispita i samo jedan ispitni rok, tako da ko kaže da je u inostranstvu lakše, to je glupost, ovde imam 10 ispita i 5 ispitnih rokova! Smeštaj mi je bio obezbeđen, jako jako skup (80-ak funti nedeljno u dvokrevetnoj sobi koju sam delio sa cimerom), to je bio studentski smeštaj koji mi je obezbedio UCL, preko puta fakulteta sam odmah bio. Kao što rekoh, predavanja su slaba, tutori ne mare mnogo za undergraduate studente, pozitivna strana su societies, mnogo njih. Fakultet je organizovao putovanja, druženja, sve, to je strava. Organizacija je 10 puta bolja nego ovde u vladi i 100 puta bolja nego na srpskim fakultetima. Nažalost morao sam da se vratim u Srbiju jer moja rođaka nije htela da mi plati i drugu godinu, tek tako je odjednom bankrotirala (zezala se sa mnom, ima svakakvih ljudi)! Sve u svemu, ako imate 10-20 hiljada funti po godini samo za fakultet, idite, fenomenalno iskustvo, učiniću sve da se vratim tamo uskoro.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Nisam dobio nikakve stipendije, šanse za to su minimalne baš, pogotovo za studente iz Sribje i generalno internacionalce u Engleskoj. Ako se i dobije neka stipendija, to je najviše 2000 funti godišnje prosečno, a sa tim možeš da se slikaš.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Jako lako, bez problema i brzo se dobija ako je dokumentacija ok.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Fakultetski smeštaj, prijavio sam se za hall of residence.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Jako, jako skup, smeštaj minimalno u Londonu 90 funti nedeljno za sobu samo jednu u privatnom flat-u, kući, univerzitetski oko 80 funti za deljenje sobe sa cimerom/kom, i oko 110-120 za jednosobnu; ove cene su sve nedeljno, ne mesečno. Hrana je nešto skuplja od Beograda po marketima, može da se nađe i jeftina na nekim mestima. Izlasci nešto skuplji od Beograda, pabovi i piće su na nivoBeograda.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji, sada teško zbog krize ali su UK diplome svuda priznate dok god je Univerzit akreditovan, ima dosta loših privatnih koledža, tamo ne ići nikako! Najbolji i najveći je University of London, gde sam ja bio, ali je ovo i najskuplji, najjeftinije cene su oko 10 500 funti po godini, a najskuplje idu i do 20 000, što je preterano i skroz nezasluženo. Ovo važi i za diplomske i postdiplomske studije.

Kako ocenjuješ društveni život?

Fenomenalan, deset puta bolji nego što sam imao u Srbiji. U Londonu i Engleskoj svako gleda svoja posla, nisu ljubomorni nešto, ne ogovaraju te, ako im se sviđas pokazaće ti to i družiće se sa tobom, ako ne, odmah će ti pokazati da neće ništa sa tobom, nema muljanja, zezanja, zavlačenja... Upoznao sam toliko nacija, toliko kultura, toliko cool ljudi, ali i idiota kao i svuda. Kod mene u Srbiju sam doveo već cimera Singapurca, doveo sam prijatelja Grka, a leti mi možda dolaze i najbolji prijatelj Britanac i Nemci neki. Ja sam takođe bio sad u januaru kod nekih od njih u Londonu, spavao besplatno kod njih... Druženje je cool, ona glupost da su hladni i slično, nema veze, najbolje je što ima puno ljudi i može se naći neko za skoro svakog.

Drugi utisci o toj zemlji

Bilo je i loših stvari, i loših trenutaka, ali i mnogo super i srećnih trenutaka. Ako bih našao neki balans, rekao bih da je bilo mnogo više dobrih nego loših stvari, a to je ono što treba i što čini ostanak i život negde dobrim.

Ostali komentari i preporuke

Preporučujem London svakome ko može, odnosno, ko je bogat i može da priušti tolike pare.