Prijemni.rs
Maturang
  • Kako ispravno konkurisati za stipendiju?


Pre nego što konkurišete za neku od stipendija obratite pažnju na sledeće savete:

Konkurišite samo ako ste kvalifikovani. Pročitajte pažljivo sve uslove i instrukcije pre konkurisanja da biste bili sigurni da ste kvalifikovani za datu stipendiju pre nego što konkurišete.

Popunite aplikacioni formular u potpunosti. Ukoliko se neko pitanje ne odnosi na vas, navedite to u svojoj prijavi, kao i objašnjenje zašto je tako. Nemojte samo ostaviti prazno polje bez objašnjenja. Ne zaboravite da priložite sav potreban propratni materijal kao što su transkripti ocena, eseji, pisma preporuke...

Pratite uputstva. Priložite sve potrebne materijale, ali se trudite da ne prilažete nepotrebne stvari koje će izbornoj komisiji samo otežeti posao i sugerisati da vi ne možete da razlikujete koji materijali su potrebni i relevantni, a koji ne.

Urednost je na ceni. Uvek pišite svoju prijavu u elektronskom formatu i obratite pažnju da ona bude uredna i pregledna. Napravite nekoliko kopija svih formulara pre nego što počnete da ih popunjavate. Koristite kopije kao radne nacrte dok razrađujete svoju prijavu.

Napišite esej koji ostavlja snažan utisak. Ključna stvar kod pisanja eseja je da budete specifični i ostavite lični pečat. Ubacite konkretne detalje kako bi vaše iskustvo izgledalo življe. Budite konkretni, navedite ko, šta, kada i gde, teme o kojoj pišete. I najednostavnije iskustvo može biti ogromno ako ispravno predstavite kako je uticalo na vas. Pročitajte naš savet kako napisati dobar esej.

Obratite pažnju na rokove. Kako ne biste zakasnili sa prijavom nametnite sebi rok koji je bar dve nedelje pre zvaničnog roka. Iskoristite period između dva roka za proveru i unapređivanje vaše prijave. Nemojte se oslanjati na produženje rokova jer je veoma mali broj stipendija na kojima se produžuju rokovi za konkurisanje.

Postarajte se da vaša prijava stigne na pravu adresu. Napišite svoje ime (u header-u ili footer-u) na svakoj stranici svoje prijave. Delovi vaše prijave mogu da se zagube ukoliko nisu jasno obeleženi.

Sačuvajte kopiju vaše prijave. Pre slanja prijave napravite kopiju čitavog prijavnog paketa. Ako se vaša prijava slučajno zagubi moći ćete brzo da reagujete i da je reprodukujete. Takođe, ako budete pozvani na intervju u procesu odabira kandidata za stipendiju, ova prijava je osnova za vašu pripremu za intervju.

Pročitajte kompletnu prijavu još jednom pre nego što je pošaljete. Izvršite recenziju čitavog prijavnog paketa još jednom. Obratite pažnju na slovne i gramatičke greške. Zamolite prijatelja, profesora ili familiju da i oni urade to isto za vas.

Tražite pomoć ukoliko vam je potrebna. Ukoliko imate problema pri popunjavanju prijave, ne oklevajte da kontaktirate organizatora stipendije da vam razjasni nedoumice.

Imate još nedoumica? Pogledajte koje su najčešće greške prilikom konkurisanja za stipendiju.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: