Prijemni.rs
Maturang
  • Najčešće greške prilikom konkurisanja za stipendiju


Konkurisanje za stipendiju često se percipira kao prilika koja može drastično olakšati studentski život, ali i kao proces koji je, u isto vreme, ispunjen raznim izazovima i potencijalnim zamkama. Mnogi studenti, u želji da osiguraju finansijsku podršku za svoje obrazovanje, neretko prave ključne greške koje mogu umanjiti, ako ne i potpuno uništiti svoje šanse za dobijanje željene stipendije.

Razumevanje suštine stipendiranja je bitno radi poznavanja kriterijuma i uslova koje je potrebno ispuniti, kao i radi sticanja sposobnosti da se adekvatno predstavite i istaknete u moru aplikacija. To vam može pomoći da shvatite koje aspekte vaše aplikacije treba posebno naglasiti i kako da se autentično predstavite komisiji.

Takođe, razumevanje interpretacije rezultata studentskih stipendija može vam pružiti dragocene uvide u to kako komisije donose odluke i šta cene u aplikacijama.

U nastavku ćemo razmotriti koje su to najčešće greške koje studenti prave prilikom konkurisanja za stipendije i kako ih možete izbeći kako biste povećali svoje šanse za uspeh u ovom važnom poduhvatu.

Kako možete da budete sigurni da NEĆETE dobiti stipendiju

Zaboravili ste da navedete svoje lične podatke prilikom konkurisanja. Bili biste iznenađeni koliko ljudi zaboravlja da navede svoje ime i prezime ili kontakt podatke prilikom prijavljivanja.

Poslali ste nepotpunu prijavu. Budite sigurni da ste dodali sve neophodne reference, fotografije, transkripte, eseje, pisma preporuke...

Bili ste grubi i nepristojni u svojoj prijavi. Napominjati komisiji kako prave veliku grešku ukoliko vas ne izaberu i da će se pokajati ili im napisati da je stipendija premala, je pravi način da pošaljete svoju prijavu direktno u kantu za smeće.

Poslali ste izgužvanu ili isflekanu prijavu. Ne morate jesti burek dok pakujete svoju prijavu u kovertu, i ne koristite svoju prijavu kao podlogu za pivo ili kafu.

Konkurisali ste iako ne ispunjavate uslove za stipendiju. Ako je minimalan prosek koji se traži npr. 8.5 ili je stipendija npr. samo za studente treće godine studija, a vi imate prosek 7.2 i apsolvent ste, ne gubite vreme...

Poslali ste neadekvatne materijale u svojoj prijavi. Ukoliko greškom ubacite svoju sliku kako jedete lubenicu dok ste imali 6 godina ili greškom zapakujete i deo svojih skripti za fakultet ili još gore zagubljeni očev tiket za kladionicu, veoma su male šanse da će komisija ovo shvatiti kao simpatičan gest. Mnogo su veće šanse da će vaša kompletna prijava završiti u kanti.

Poslali ste nečitku prijavu. Komisiju ne impresioniraju slova (fontovi) koja ste uvežbavali na časovima u srednjoj školi dok vam je bilo dosadno. A ako vam je rukopis takav da bi ga se i doktori postideli :) bolje zamolite nekoga da ispuni pirjavu za vas. Najbolje je ako se to radi elektronski, sa jednostavnim i čitvljivim fontom veličine 10-12.

Niste obratili pažnju na slovne greške. Čak i ove greške mogu da budu presudan faktor prilikom dobijanja stipendije. Zapamtite, ukoliko vi ne izdvojite vreme da proverite svoju prijavu, zašto bi komisija izdvajala vreme da čita tu vašu prijavu

Iako vam neke od ovih grešaka zvuče banalno, ovo zapravo jesu najčešće greške koje kandidati prave prilikom konkurisanja za stipendiju. Nadamo se da se one, nakon čitanja ovoga teksta, vama neće dešavati.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: