Prijemni.rs
Maturang
  • Prokrastinacija među studentima: Uzroci i tehnike prevazilaženja


Prokrastinacija predstavlja široko rasprostranjen problem koji utiče na mnoge pojedince u različitim sferama njihovih života, a naročito je uočljiva među studentima. Ova pojava se manifestuje kao sklonost odlaganju obaveza i zadataka koji zahtevaju intenzivan fokus i napor, često zbog želje za trenutnim zadovoljstvima ili manje zahtevnim aktivnostima. Posledice prokrastinacije su višestruke – smanjenje produktivnosti, stres, anksioznost, osećaj krivice, što često dovodi do loših akademskih rezultata.

Prokrastinacija ili kontinuirano odlaganje obaveza

Studenti se smatraju posebno ranjivom grupom u kontekstu prokrastinacije zbog obilja obaveza koje nosi studiranje, uključujući stroge rokove za ispite i projekte. Često se dešava da, umesto da se posvete svojim akademskim obavezama, studenti provode vreme na društvenim mrežama, gledaju serije/filmove ili se okreću drugim distrakcijama.

Ovaj tekst će analizirati uzroke prokrastinacije i njene štetne posledice i pružiti korisne strategije za prevazilaženje ovog čestog problema. Razumevanje prokrastinacije i njenih efekata je ključno za postizanje uspeha u obrazovanju i svakodnevnom životu.

Zašto se javlja prokrastinacija kod studenata?

Prokrastinacija među studentskom populacijom predstavlja problem čiji uzroci mogu biti raznovrsni i duboko ukorenjeni. Neki od uzroka su: 

  • Nedostatak samodiscipline i neefikasno upravljanje vremenom

Nedostatak samodiscipline i nedovoljno efikasno upravljanje vremenom često se izdvajaju kao ključni faktori. Univerzitetsko okruženje pruža studentima veliku autonomiju, ali istovremeno postavlja izazove u smislu samostalnog organizovanja i usmeravanja. Nedostatak strukture i jasne organizacije u radu može lako navesti studente na prokrastinaciju.

  • Nedostatak motivacije

Drugi značajan faktor je nedostatak motivacije za učenje.  Studenti se neretko suočavaju sa zahtevnim zadacima ili predavanjima koja ih ne inspirišu, što značajno umanjuje njihovu volju za radom. Osim toga, dugoročni ciljevi, kao što je završetak studija, često deluju apstraktno i daleko, što dodatno utiče na smanjenje motivacije za ispunjavanje trenutnih zadataka.

  • Perfekcionizam

Perfekcionizam takođe može biti uzrok prokrastinacije. Strah od neuspeha i očekivanje besprekornosti često rezultiraju odugovlačenjem iz straha da rad neće biti savršen.

  • Manjak samopouzdanja

Takođe, manjak samopouzdanja može doprineti prokrastinaciji, jer studenti mogu osećati anksioznost i strah od neuspeha, što ih tera da odlažu zadatke kako bi izbegli stres.

Posledice prokrastinacije među studentima su značajne, uključujući povećani stres, smanjenje kvaliteta rada, propuštanje rokova i opšti osećaj neefikasnosti.

Kako bi se prevazišla prokrastinacija, studenti bi trebalo da razvijaju veštine samoupravljanja, da postavljaju realne ciljeve i pridržavaju se planova rada. Takođe, rad na motivaciji i savladavanje perfekcionizma mogu biti od ključne važnosti. Razumevanje uzroka prokrastinacije predstavlja osnovu za efikasno prevazilaženje ovog problema i postizanje akademskog uspeha.

Kako prevazići prokrastinaciju?

Bez obzira na uzroke prokrastinacije, postoje efikasni načini za njeno prevazilaženje. Neke od ključnih strategija koje vam mogu pomoći da se izborite sa prokrastinacijom i postanete produktivniji student su:

1. Postavljanje jasnih ciljeva i određivanje prioriteta

Prvi korak u borbi protiv prokrastinacije je definisanje svojih ciljeva. Postavite konkretne, merljive ciljeve za svaki dan, nedelju i mesec. Ovo će vam pomoći da imate jasnu viziju onoga što želite postići, kao i da se fokusirate na najvažnije zadatke. Prioriteti su ključni – identifikujte koje zadatke treba da obavite prvo i radite na njima.

2. Kreiranje dnevnog rasporeda 

Planiranje dnevnog rasporeda može vam pomoći da bolje iskoristite svoje vreme. Odredite vremenske slotove za učenje, istraživanje, pisanje i druge obaveze. Držite se ovog rasporeda koliko god je moguće, jer će vam to pomoći da izbegnete odlaganje.

3. Korišćenje tehnika za upravljanje vremenom 

Tehnika Pomodoro je jednostavan ali efikasan metod za upravljanje vremenom. Radi se tako što postavljate tajmere na 25 minuta rada, nakon čega sledi 5-minutna pauza. Nakon četiri ciklusa (ukupno 2 sata rada), možete uzeti dužu pauzu od 15 do 30 minuta. Ova metoda vam pomaže da ostanete fokusirani i sprečava prekomerno produžavanje pauza.

4. Razvoj samodiscipline

Samodisciplina je ključna veština u borbi protiv prokrastinacije. Radite na jačanju svoje sposobnosti da sebe motivišete i kontrolišete. Setite se svojih ciljeva i razmislite o dugoročnim koristima koje ćete ostvariti kada savladate prokrastinaciju.


5. Izbegavanje distrakcija

Identifikujte faktore koji vas najviše ometaju dok pokušavate da radite i pokušajte ih eliminisati. Na primer, možete isključivati obaveštenja na telefonu ili računaru, raditi u tihom okruženju ili koristiti aplikacije za blokiranje određenih veb-stranica tokom radnog vremena.

6. Razvijanje radnih navika

Navike su moćan alat u prevazilaženju prokrastinacije. Uspostavljanje rutine može vam pomoći da automatski pređete na produktivan rad bez mnogo razmišljanja. Na primer, ako svakog jutra u isto vreme počnete sa učenjem, to će postati navika koju će vaš mozak prihvatiti.

7. Razbijanje zadataka na manje delove 

Veliki zadaci često izgledaju zastrašujuće, što može dovesti do prokrastinacije. Umesto da pokušavate da završite celokupan projekat odjednom, podelite ga na manje delove. Rad na manjim zadacima čini proces manje zastrašujućim i omogućava vam da postepeno napredujete.

8. Uspostavljanje sistema nagrađivanja

Postavljanje sistema nagrada može biti motivišuće. Nakon što završite važan zadatak, nagradite se nečim što volite – to može biti omiljena poslastica, kratka šetnja ili vreme za zabavu. Ovo će vam pomoći da povežete produktivnost sa pozitivnim iskustvom.

9. Podrška

Ponekad je teško samostalno se izboriti sa prokrastinacijom. Razgovarajte sa prijateljima, kolegama ili porodicom o svojim ciljevima i izazovima. Oni vam mogu pružiti moralnu podršku i podsticaj da ostanete odgovorni.

10. Rad na razvoju veština upravljanja vremenom 

Učenje o efikasnom upravljanju vremenom može biti ključno u prevazilaženju prokrastinacije. Postoji mnogo literature, kurseva i alata koji vam mogu pomoći da razvijete ove veštine. Investiranje vremena u njih može se isplatiti dugoročno.

Prokrastinacija je izazov sa kojim se mnogi studenti suočavaju, ali uz pravilne strategije i veštine možete je prevazići. Ključno je postaviti jasne ciljeve, razviti samodisciplinu, koristiti efikasne tehnike upravljanja vremenom i tražiti podršku kad je potrebna. Zapamtite da je prevazilaženje prokrastinacije proces koji zahteva vreme i trud, ali će vam omogućiti da postignete veći akademski uspeh i bolje upravljate svojim vremenom u budućnosti.
 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: