Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za jeftiniji studentski život


Upis na fakultet predstavlja jednu od najvećih životnih prekretnica, posebno za one koji u to vreme započinju samostalan život u novom gradu. Uz nekoliko korisnih saveta, studentski život vam može postati jeftiniji, a samim tim i manje stresan i zabavniji.

Studentski smeštaj – Najveću dilemu studentima koji dolaze iz unutrašnjosti predstavlja studentski smeštaj – da li odabrati studentski dom ili privatni stan. Sobe u domovima su uglavnom predviđene za tri studenta, veličine su oko 16 kvadrata, a odlikuje ih povoljna cena mesečnog zakupa od oko deset evra. Danas je većina domova dobro opremljena, poseduje pristup internetu, ima veliki broj čitaonica i svih neophodnih usluga. Mnogi studenti koji žive u studentskom domu preporučuju ovaj vid smeštaja kao priliku da postanete tolerantniji, upoznate ljude iz različitih gradova, učite zajedno i provodite se.

Pored smeštaja u univerzitetskim, studenti mogu odabrati i opciju smeštaja u privatnim  domovima. Međutim, važno je napomenuti da se privatni domovi ne mogu naći u svim univerzitetskim centrima. Neki od gradova u kojima studenti imaju mogućnost smeštaja u privatnim studenskim domovima jesu Beograd i Novi Sad

Ukoliko više volite privatnost, a ne možete izdvojiti mnogo novca za smeštaj, najbolje rešenje predstavlja iznajmljivanje stana sa jednim ili dvoje cimera. Nije preporučljivo da sami iznajmljujete stan, s obzirom na to da ćete, osim stanarine, plaćati i troškove komunalija i infostana. Važno je da se informišete o autobuskim linijama koje povezuju vaš fakultet i delove grada van centra, gde možete pronaći stan po povoljnijoj ceni. Garsonjera od oko 30 kvadrata se može naći u širem centru Beograda po ceni od 200 evra, a u Nišu i Novom Sadu za oko 150.

Dodatna zarada – Uprkos tome što prva godina važi za najtežu jer je potrebno vreme za prilagođavanje na sve nove obaveze i drugačiju sredinu, uz dobru organizaciju možete pronaći vreme da zaradite dodatni novac pomoću nekog sezonskog posla. Najbrži način za pronalazak posla je preko studentskih zadruga. Učlanjenje u proseku iznosi 350 dinara i plaća se jednom godišnje. Zaposlenje se najlakše dobija preko zime i leta, kada su aktuelni sezonski poslovi, a dnevnice se kreću između 1.000 i 1.500 dinara. Savetuje se da često pozivate zadruge da bi vas imali u vidu i  kako bi se setili da vas pozovu za posao.

Udžbenici i knjige – Cene knjiga često iznose po nekoliko hiljada dinara, pa predstavljaju jedan od većih troškova tokom studiranja. Pošto je zakonom zabranjeno kupovati ih u kopirnicama, one koje su najskuplje možete pozajmiti iz biblioteke i vratiti kada završite sa ispitom. U tom slučaju ne zaboravite da ne smete da podvlačite i pišete po njima. Još jedna od mogućnosti je učenje u fakultetskim i univerzitetskim bibliotekama koje imaju veliki gradovi, kao i u manjim lokalnim bibliotekama u kojima je cena članarine niža. Na primer, godišnja članarina u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu iznosi 1.500 dinara, dok u manjim lokalnim košta znatno jeftinije.

Studentski popusti – Jednu od prednosti studiranja predstavljaju popusti koje kao student imate u raznim pozorištima i muzejima, a koji se uglavnom kreću od 10 do 50 procenata na cenu ulaznice. Potrebno je samo da pokažete indeks na uvid prilikom ulaska. Takođe, kupovinom studentskih kartica možete ostvariti veliki broj popusta, kako na putovanja, tako i na razna dešavanja, manifestacije, restorane i slično.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: