Prijemni.rs
Maturang
  • Studenski život nije lak. Kako da ne odustanete?


Svi smatraju da su studenti privilegovani zbog statusa koji su ostvarili tokom prethodnog školovanja i mogućnosti da se ostvare u toku narednog perioda studiranja. Ali, to poverenje treba opravdati. Smatra se da dve trećine studenata odustane tokom prve dve godine studiranja, jer ne mogu da se suprotstave stresu, obavezama i proseku, koji moraju opravdati ukoliko žele da zadrže stipendije i povlastice koje su dobili na početku studiranja. Zbog toga je važno da ne odustanu.

Studiranje

Pored svih izazova, kao što su  privatni problemi, studentske organizacije, ekskurzije, učešće na različitim proslavama i vanškolsko angažovanje, poruka je: umerenost.  Pokušajte da se maksimalno fokusirate na studiranje. Ukoliko vam to pričinjava zadovoljstvo, družite se, učite zajedno, ali sve stavite u svrhu vašeg izgrađivanja i unapređenja vaših znanja.

Knjigu nosite čak i na sportske aktivnosti, koristite džepove u vremenu i nikada ne odustajte. Sve aktivnosti se uvek mogu dozirati, i da, uz dobru organizaciju i plan rada, možete ostvariti sve na vreme i u skladu sa svojim planovima, mogućnostima i zahtevima okruženja.

Zamislite sebe kao svršenog akademca, neka vam stalno ta slika bude u glavi, da se ostvarite kao ličnosti i da uspete u jednom velikom životnom izazovu i zadatku. Imajte na umu konkurenciju i trudite se da vas ona stimuliše, da pozitivno delujete jedni na druge, da sarađujete, razmenjujete mišljenja i dođete do velikih zaključaka, pa čak i da prevaziđete vaše profesore. Sinergetski efekat koji možete ostvariti u saradnji sa vašim kolegama je ujedno i efekat koji to može proizvesti na vas, njih i celokupnu akademsku zajednicu i on je je nemerljiv.

Teško je da se organizujete kada nemate tačno određenu matričnu strukturu i plan obaveza koji vam neko drugi nameće i kada vas niko ne tera da ispunjavate svakodnevno vaše aktivnosti? Zbog toga ste sami svoje gazde. Upravljate vremenom, prostorom i znanjem. Shvatite koliki su vaši potencijali i iskoristite ih maksimalno.

Borite se protiv nesanice, stresa, materijalnih problema i mnogo čega drugog. Pojedinci će se sresti i sa mnogo ozbiljnijim preprekama koje će doneti privremenu stagnaciju, poput neophodnosti zamrzavanja godine, obnove godine ili pauziranja godine. Sa druge strane, pojedinci koji nisu u mogućnosti da pohađaju fakultet kao redovni studenti, možda će razmatrati opciju vanrednog studiranja

Nije retkost da se student ne pronađe na fakultetu koji je upisao. Ponekad se to shvati u prvoj godini, a povremeno mnogo kasnije u toku studija. Pojedinci će tada odabrati da se ispišu sa fakulteta ili će se prebaciti na drugi fakultet. U oba slučaja važno je ne odustati. Ukoliko se ispišete, dajte sebi vremena da shvatite šta je zapravo to čime želite da se bavite i za šta biste hteli da se školujete. Ukoliko već znate, prebacivanje na drugi fakultet će vam dati dodatnu motivaciju, s obzirom na to da ćete dobiti priliku da učite ono što želite. Iako će to biti novi početak, važno je da istrajete. Pobedite te izazove. Dokažite da vi to možete. Jedanput vam se u životu ukaže takva prilika da ste privilegovani i da možete da ulažete u sebe i svoju budućnost. Iskoristite šansu i zgrabite život.

Uzmite sve što vam se nudi, ali opravdajte poverenje i vratite sve što je uloženo u vas u što kraćem roku, a zatim nastavite hrabro napred, bez bojazni, jer vi ste deo intelektualnog kapitala koji je izgrađen i koji donosi velike rezultate. Opravdajte to. To je najteži zadatak od svih i zbog toga studentski život nije lak, ali možete ga učiniti zabavnim, zanimljivim i korisnim ukoliko se dobro organizujete, kalkulišete svoje obaveze i pritom vreme radi za vas. Samo napred!

 

Izvor: mbs.edu.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: