Prijemni.rs
Maturang

Specijalističke strukovne studije


Ukoliko razmatrate mogućnost da upišete postdiplomske studije, verovatno ste naišli na termin „specijalističke strukovne studije”. Šta to tačno znači, po čemu se one razlikuju od tradicionalnih master akademskih studija, koje vas karijerne mogućnosti očekuju ako se opredelite za ovaj tip studija, kao i šta vam je sve potrebno od dokumentacije za upis – saznaćete u nastavku teksta.

Šta su specijalističke strukovne studije

Specijalističke strukovne studije su vrsta postdiplomskih studija, sa primarnim fokusom na produbljivanje praktičnog i teorijskog znanja u oblasti za koju se školujete. Nastavljaju se na osnovne akademske (240 ESPB) ili osnovne strukovne studije (180 ESPB) i mogu se završiti na fakultetima ili visokoškolskim ustanovama, državnog ili privatnog karaktera, u zavisnosti od toga kakav program želite.

Razlika između master akademskih i specijalističkih strukovnih studija

Oba tipa studija su visoko cenjena i donose sposobnost kritičkog razišljanja, samostalnost u radu i napredne veštine; međutim, postoje neke ključne razlike između akademskih master studija i specijalističkih strukovnih studija.

Master akademske studije

Master akademske studije nose 60 ili 120 ESPB bodova, u zavisnosti od trajanja programa: 1–2 godine, tako da zaključno sa master diplomom akademskih studija, student ostvaruje ukupnih 300 ESPB poena. Ovaj tip master studija karakterišu istraživanje, teorijska proučavanja i pisanje master rada; ovakve studije imaju za cilj da pripreme studente za karijeru u akademskoj ili istraživačkoj zajednici.

Specijalističke strukovne studije

S druge strane, specijalističke strukovne studije su praktičnije prirode, sa naglaskom na sticanje praktičnog iskustva u radu i na projektima, i veština traženih na tržištu rada. Takođe mogu biti u trajanju 1–2 godine, nose 60, odnosno 120 ESPB bodova i imaju za cilj da pripreme studente za karijeru u zdravstvu, tehnologiji ili industriji.

Kako steći diplomu specijalističkih strukovnih studija

Ako ste zainteresovani za specijalističke strukovne studije, postoje određeni uslovi koje treba da ispunite kako biste se uspešno upisali.

Uslovi upisa na specijalističke strukovne studije

Da biste se kvalifikovali za upis na specijalističke strukovne studije, morate da imate diplomu osnovnih akademskih studija ili diplomu osnovnih strukovnih studija – ostvarenih 180 ESPB ili 240 ESPB bodova. Neke obrazovne ustanove mogu zahtevati od kandidata da polažu prijemni ispit, predaju pristupni rad, demonstriraju poznavanje engleskog jezika i drugo, ukoliko je tako predviđeno konkursom za upis. Kako biste ispitali tačne uslove konkursa, posetite zvanični sajt univerziteta ili visokoškolske ustanove.

Raspoloživa mesta i visina školarine na specijalističkim strukovnim studijama

Raspoloživa mesta razlikuju se od ustanove do ustanove, s tim da je najčešće predviđeno 20–25 mesta po programu, dok se školarine kreću od 100.000 dinara za srpske državljane i 1.500 evra za strane državljane.

Raspored kandidata zavisi od:

  • Prosečne ocene ostvarene tokom osnovnih studija
  • Dužine studiranja
  • Prethodno završenog fakulteta / više škole

Prednost se daje kandidatima koji su pohađali obrazovnu ustanovu na kojoj apliciraju za master specijalističke studije.

Dokumentacija za upis na specijalističke strukovne studije

Što se tiče dokumentacije, za upis na specijalističke strukovne studije neophodno je da studenti prilože:

  1. Diplomu o završenom prvom stepenu visokog obrazovanja
  2. Izvod iz matične knjige rođenih
  3. Uplatnicu za troškove učešća na konkursu za upis

Karijerne mogućnosti sa diplomom specijalističkih strukovnih studija

Diploma specijalističkih strukovnih studija vam može otvoriti niz mogućnosti za karijeru u oblastima kao što su zdravstvo, tehnologija i inženjerstvo. Diplomci ovih programa su obično dobro pripremljeni za profesionalnu ulogu u okviru odabrane industrije i mogu naći posao na pozicijama kao što su menadžer projekata, tehnički stručnjak ili konsultant.

Specijalističke strukovne studije su preferabilna opcija za studente koji žele da steknu praktične veštine i znanja u oblasti koja ih interesuje, jer će im pružiti odličan fundament za dalje profesionalno usavršavanje i razvoj karijere koja ispunjava njihova očekivanja.