Prijemni.rs
Maturang
 • Srednja stručna škola za ugostiteljstvo, turizam i ekonomiju UTE
Studentski domovi

 • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

 • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

 • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

 • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

 • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

 • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

 • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

 • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

 • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

 • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

 • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

 • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

 • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

 • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

 • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

 • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

 • Restoran Patris Dragice Pravice 1

 • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

 • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

 • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

 • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

 • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

 • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

 • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154Ugostiteljstvo, turizam i ekonomija su oblasti koje sve više privlače studente širom sveta. One nude brojne mogućnosti za razvoj karijere i mogu se primeniti u različitim industrijama. Ako razmišljate o tome da upišete studije iz ovih oblasti, evo nekoliko informacija koje će vam pomoći da donesete informisanu odluku.

Studiranje ugostiteljstva, turizma i ekonomije nudi priliku za sticanje znanja i veština koje su danas najviše tražene u onim delovima sveta gde je veliki promet turista. Tokom studija studenti uče o poslovima u ugostiteljstvu, turizmu i ekonomiji, kao i o upravljanju, marketingu, finansijskom menadžmentu, ljudskim resursima i drugim poslovnim disciplinama. Studije se obično zasnivaju na izučavanju oblasti kao što su:

 1. upravljanje ugostiteljskim i turističkim poslovima;
 2. marketing i promocija turističkih destinacija;
 3. finansijsko upravljanje i računovodstvo;
 4. ljudski resursi i menadžment;
 5. poslovno pravo i etika.

Osim toga, veliki broj studenata već tokom studija stiče i praktično iskustvo kroz prakse, projekte i saradnju sa brojnim poslovnim partnerima.

Karijerne mogućnosti za studente ugostiteljstva, turizma i ekonomije

Diplomirani studenti ugostiteljstva, turizma i ekonomije imaju mogućnost za zaposlenje u različitim industrijama, kao što su turizam, ugostiteljstvo, hotelska industrija, aerodromska industrija, kongresni turizam, putničke agencije, međunarodna trgovina, bankarstvo i druge.

U ovim industrijama postoji velika mogućnost za napredak i razvoj karijere, a postoji šansa i da se zaposlite još tokom studija i počnete da zarađujete. Nakon studija možete se naći na nekoj od rukovodećih pozicija, kao što je npr. pozicija menadžera. Takođe, možete raditi određene poslove koji se tiču prodaje, marketinga, računovodstva, finansijskog menadžmenta i razvoju proizvoda i usluga.

Predstavljamo vam neka od zanimanja:

Menadžer hotelskih operacija

Menadžeri hotelskih operacija su odgovorni za vođenje dnevnih poslova hotela i brigu o tome da gosti budu zadovoljni. Ova pozicija zahteva visok nivo organizacionih sposobnosti, kreativnosti i sposobnosti donošenja brzih odluka. Menadžeri hotelskih operacija moraju biti u toku sa aktuelnim trendovima u industriji i znati da se prilagode promenljivim okolnostima na terenu. Vrlo je verovatno da će osoba na ovoj poziciji raditi sa ljudima iz različitih kultura, pa je neophodno da ima razvijene interpersonalne, meke veštine i sposobnost da radi u timu.

Menadžer za prodaju u hotelskoj industriji

Menadžer za prodaju u hotelskoj industriji radi na razvoju strategije prodaje i marketinga za hotel. On mora imati dobre pregovaračke veštine i sposobnost da stvori i održi dugoročne odnose sa klijentima. Ova pozicija takođe zahteva odlično poznavanje ciljne publike i tržišnih trendova, kao i sposobnost da se identifikuju nove poslovne prilike.

Konsultant za turističke destinacije

Konsultant za turističke destinacije je stručnjak koji radi na razvoju turističkih proizvoda i marketinga, kao i na brendiranju destinacija. Ova pozicija zahteva poznavanje turističkih trendova i razumevanje potreba turista. Konsultant za turističke destinacije mora imati visok nivo kreativnosti i sposobnost da stvori inovativne turističke proizvode i usluge.

Finansijski analitičar u turističkoj industriji

Finansijski analitičar u turističkoj industriji radi na analizi finansijskih podataka i poslovnih performansi. Ova pozicija zahteva dobro poznavanje ekonomskih i finansijskih principa, kao i sposobnost identifikovanja ključnih finansijskih pokazatelja i izveštavanja o njima. Finansijski analitičar u turističkoj industriji mora imati i izvrsne analitičke i statističke veštine.

Na kraju, oni koji završe studije ugostiteljstva, turizma i ekonomije mogu očekivati uspešnu karijeru sa mnogo mogućnosti za napredak. Bilo da rade u hotelskoj industriji, turističkim agencijama, restoranima ili drugim sličnim preduzećima, steći će širok spektar veština koje će im pomoći da se razvijaju kako na privatnom, tako i na profesionalnom planu. Takođe, važno je naglasiti da ova industrija kontinuirano raste i razvija se, nudeći brojne poslovne prilike u budućnosti.

Interesantna činjenica je da se turizam smatra jednom od najvećih i najbrže rastućih industrija današnjice, sa ogromnim potencijalom za rast u budućnosti. Prema Svetskoj turističkoj organizaciji, turizam od početka 2023. godine beleži do 95% međunarodnih turističkih poseta kao pre pandemije. Takođe, turizam ima pozitivan uticaj na ekonomije zemalja u kojima se razvija, stvarajući nova radna mesta i povećavajući prihode od turizma.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog