Prijemni.rs
Maturang
  • Budući studenti - srećno


Đake u Srbiji drma upisna groznica. One najmlađe jer se približavaju završni ispiti iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa, a one starije zbog polaganja maturskog ispita, a potom i prijemnog za fakultet.

Stresni dani su počeli, pripreme su u toku, a dani predaha čine se daleko. Najpre je trebalo popraviti ocene, pripremiti se za matursko veče, tu je rastanak sa svojom generacijom, priprema za neku novu sredinu i pri svemu tome još je trebalo vežbati i za prijemni fakultet. Za sve to treba energije, volje, snage, sna, vitamina...

Stručnjaci savetuju da učenici ne treba da forsiraju učenje u poslednji čas, već da pronađu način da se relaksiraju. Znači, važno je organizovati vreme tako da bude vremena i za druženje sa prijateljima, šetnju ili neku sportsku aktivnost. Na sam dan ispita najvažnije je imati dobru koncentraciju. Zato je važno i dobro se naspavati.

Pripreme za završne ispite i upis organizuju mnoge škole i fakulteti i one su odlične da se i u poslednji momenat „pokupe“ još neka znanja. Pa ipak, ima i onih koji su tokom čitave završne godine pohađali privatne časove jer je velika i važna stvar zauzeti mesto pri vrhu liste i „upasti“ na budžet.

Ne kaže se džaba „ponavljanje je majka znanja“. Ponekad je taj jedan bod koji nedostaje ključan i zato se valja pošteno namučiti i potruditi da se prijemni što bolje uradi! Ako ste pripremama za fakultet svakoga dana u drugom polugodištu poklonili po sat vremena uspeh je zagarantovan! A onda sledi najduže dugoočekivano leto i pripreme za, kako mnogi kažu, najlepši period u mladalačkom dobu - studije. Naravno da se tokom studija uči i polažu ispiti, i da to nije nimalo lako, ali tu su i brucošijade, studentske žurke, seminari, radionice, studentske razmene, kampovi... i još mnogo benefita koje ovaj period školovanja pruža!

Pred polaganje prijemnog biće i treme. Pozitivnu tremu svakako treba zadržati jer ona motiviše da se postignu što bolji rezultati, a pomaže i da se razbije ona vrsta treme koja može da dovede do blokade. Psiholozi tremu definišu kao jednu vrstu straha koja je povezana sa nekim budućim situacijama za koje osoba procenjuje da na određeni način prevazilaze njegove sposobnosti. Svi mi imamo tremu u nekoj odgovarajućoj meri. Na ispitu treba da se opustite, da imate pozitivne misli kao što su „položiću”, „dao sam sve od sebe”, „učio sam i spremio se za ispit“...

U svemu tome najvažnije je da ste čvrsto odlučili šta želite da studirate i čime da se bavite u životu... Za šta se opredeliti je u ovom trenutku zaista teška odluka, jer je tržište rada u Srbiji i dalje nestabilno, a privreda još nije izašla iz krize. Teško je u ovom trenutku reći šta će na tržištu rada biti aktuelno za 5 ili 10 godina. Ali, najvažnije i najlakše je učiti ono što vas zanima i što volite, zar ne?

U pauzama od učenja pregledajte internet portale koji mogu da vam približe sliku određenih profesija, tu su i saveti za brže učenje i bolje pamćenje, iskustva starijih kolega... Srećno!


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: