Prijemni.rs
Maturang
  • Celog radnog veka treba ulagati u znanje i usavršavanje


(Preuzeto sa sajta 021 - 27.06.2013. )

O obrazovanju, usavršavanju i perspektivama u srpskom IT sektoru,  pričali smo sa Mimom Vasiljević,  koja radi kao Software tester.

Mima Vasiljevic

Radiš kao Software tester, šta si studirala i koliko je tvoje formalno obrazovanje bitno za obavljanje tvog posala?

Studirala sam Telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu, ali sam kasnije upisala Fakultet Informacionih tehnologija, pošto sam se zainteresovala za programiranje a onda i za testiranje kao podgranu i zvanje koje će u narednom periodu svakoj softverskoj kompaniji biti potrebno i od velikog značaja. Znanje koje sam stekla, iz objektno-orjentisanog programiranja, baza podataka, web sistema i ostalih predmeta, mi je bilo bitno, ali se pravi posao nauči tek kada počnemo da radimo u kompaniji. U prvim mesecima vašeg zaposlenja najbitniji su vam senior inženjeri od kojih ćete sticati iskustvo i koji će vam pomoći u razrešavanju dilema, kad do njih dođe.

Koliko su dodatna usavršavanja i obuke bitne za zaposlene u IT sektoru?

Zvanje Sofware testera, kao i software developera,  je dinamična  profesija. Celog svog radnog veka je potrebno ulaganje u svoje znanje i usavršavanje – trendovi se menjaju jako brzo. Tada treba biti konkurentan i  mnoge kompanije su spremne da ulažu u svoje zaposlene i da ih šalju na dodatne obuke, seminare i usavršavanja. Svako stečeno novo znanje se višestruko vraća!

Trčiš i baviš se sportom. Koliko tvoj posao ostavlja prostora da se slobodno vreme provede na kvalitetan način?

Ključ svega je dobra organizacija! Pravim planove za određeni period i postavljam prioritete. Sport je sastavni deo mog života, još od malih nogu, i rado mi je na vrhu prioriteta. Fizička kondicija u mnogome pomaže koncentraciji i daleko smo produktivniji.
Sat vremena, četiri- pet puta nedeljno nije mnogo izdvojiti i uraditi nešto za sebe.
Sport regeneriše moj um i telo.

Koje su najčešće predrasude vezane za posao u IT-ju sa kojima se svakodnevno susrećeš?

Uglavnom o IT stručnjacima ostali misle kao o socijalno nerazvijenim, opsesivnim obožavaocima naučne fantastike i gamerski nastrojenim osobama. Da li vam ja ličim na tako nekog? Jedino što volim naučnu fantastiku (u normalnim granicama).
Šalu na stranu, do sada se nisam susretala sa nekim većim predrasudama.

Zašto po tvom mišljenju u IT-ju ima mnogo manje žena?

Menja se i ta slika – danas je sve više devojaka koje se odlučuju za IT, prvenstveno zato što su i informatički pismenije. Starijim generacijama računari su bili luksuz, manja zainteresovanost za tehniku, stavovi da su to muška zanimanja, da je teško i nedostižno. Danas je sve to dostupno najviše zahvaljujući Internetu. Poznajem devojke koje su iz svojih potpuno „ženskih" struka, rešile da se prekvalifikuju,  prešle u IT i postale vrhunski stručnjaci.

Zašto je IT dobar izbor za buduću karijeru?

Posle odredjenog iskustva mogućnost da samostalno započnete posao i budete sam svoj gazda je velika.
Odlični su uslovi rada i brzo napredovanje u mnogim ozbiljnim kompanijama.

Šta su pogodnosti rada u IT grani u Srbiji?

Prepoznati smo u svetu kao plodno tlo za IT. Mnoge kompanije otvaraju svoje ogranke u Srbiji, vide u nama vrhunske inženjere i smatraju da smo dobro obrazovan kadar. Potreba za dobrim IT stručnjacima je neprekidna i u svetu i kod nas i posla će biti uvek!
Tek smo na početku informatičkog buma.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: