Prijemni.rs
Maturang
  • Dvojezična diploma – prednost koju sa ponosom ističem


1. Da li ste znali u trenutku kada ste upisivali Ekonomski fakultet koje su njegove prednosti?

Bila sam upućena u kvalitet znanja koje studenti stiču na ovom fakultetu, ali sam dosta prednosti otkrila tokom studiranja. Fakultet pruža pregršt mogućnosti onima koji su zainteresovani za dodatno usavršavanje, kao i neformalnu edukaciju u vidu različitih studentskih organizacija, takmičenja u rešavanju studija slučaja, putovanja.

2. Šta je ono što Vam je omogućeno tokom studiranja, a da se niste nadali da ćete imati?

Ekonomski fakultet nagrađuje studente koji ostvaruju dobre rezultate, ne samo u vidu stipendija, već prisustvom na različitim konferencijama kako u našoj zemlji tako i van nje. Kao jedno od putovanja izdvojila bih priliku da zajedno sa kolegama sa ekonomskih fakulteta iz regiona prisustvujem konferenciji u Opatiji.

3. Koliko ste prepoznavali mogućnosti i da li ste iskoristili sve što je fakultet pružao?

Ekonomski fakultet svim studentima nudi mnogo mogućnosti za rad na sebi i usavršavanje u različitim oblastima. Kao najznačajniju organizaciju čiji sam bila član izdvojila bih Case Study Club, koji pomaže studentima da steknu veštine potrebne za analizu i rešavanje praktičnih problema u poslovnom svetu. Smatram da mi je učestvovanje na takmičenjima u rešavanju studije slučaja najviše pomoglo da se bliže upoznam sa korporativnim sektorom i steknem multidisciplinarna znanja. Pored Case Study Club-a, na fakultetu postoje Debatni klub, Studentsko mentorstvo, StartUp Centar, Marketing radionica,… Takođe, Fakultet kroz svoj Centar za saradnju sa privredom teži da poveže studente sa više od 530 uspešnih kompanija sa kojima ima saradnju. Često se organizuju panel diskusije gde se okupljaju ljude iz poslovnog sveta kao i mladi preduzetnici, koji studentima dele svoja iskustva i savete. Želela bih da pomenem da Ekonomski fakultet nudi opciju razmene sa stranim univerzitetima, tako da studenti imaju priliku da jedan semestar završe u inostranstvu, u gradovima poput Berlina i Beča.

4. Studiranje na engleskom i dve diplome po završetku, da li su bili izazov i koliko ste se razmišljali za ovu odluku?

Čim sam saznala za ovaj smer, zainteresovala sam se i vrlo brzo donela odluku da ga upišem. S obzirom da je naša generacija bila prva koja je dobila priliku da studira po ovom programu u Srbiji, bilo je određene neizvesnosti pred sam početak godine. Međutim, vrlo brzo smo se navikli na studiranje na engleskom jeziku i rezultatima na kraju godine smo opravdali šansu koja nam je pružena. Najveći izazov je bio prelazak na britanski obrazovni sistem, gde su predmeti dvosemestralni i ispiti su uglavnom u vidu esejskih pitanja u kojima se podstiče kritički pristup.

5. Koje ste pogodnosti uvideli po završetku fakulteta sa dve diplome?

Smatram da specifičnost našeg smera, kao i diploma Univerziteta u Londonu (Joint Degree/ Dvojezična diploma), daje studentima prednost i veću šansu da se izdvoje prilikom prijava za posao, praksu, različite edukativne programe i organizacije, a naročito za nastavak obrazovanja nakon osnovnih studija, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

6. Da li biste se ponovo odlučili na ovu opciju da imate izbor?

Definitivno. Program nudi opširno znanje iz oblasti ekonomije i finansija, ali vam istovremeno pruža dovoljno vremena da se posvetite usavršavanju i u drugim oblastima. S obzirom da se na ovom programu po britanskom obrazovnom sistemu ispiti polažu samo jednom godišnje, u maju, kolege i ja smo leto koristili za sticanje znanja kroz stručne prakse, case study takmičenja, letnje škole u inostranstvu, učešće u različitim edukativnim programima.

7. Kada ste završili fakultet mogli ste da birate posao. Koliko je dvojezična diploma pomogla pri zapošljavanju?

Diploma Univerziteta u Londonu je izuzetno cenjena među poslodavcima, što mi je omogućilo da obavljam stručnu praksu već nakon druge godine studija. Pobedom na Ekof Business Challenge takmičenju dobila sam mogućnost da postanem EY stipendista i studentski ambasador. Nakon završetka osnovnih studija, karijeru sam započela u revizorsko – konsultantskoj kući Ernst & Young (EY) u odeljenju za pružanje savetodavnih usluga kod procene vrednosti, modeliranja i ekonomskog savetovanja.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: