Prijemni.rs
Maturang
  • Kako se uspešno pripremiti za prijemni ispit?


Prijemni ispit je prvi susret maturanata sa budućim fakultetom, pa mu se ne pridaje bez razloga toliko značaja. Iako će vam mnogi reći da je to samo “zagrevanje” za ispite koji vas čekaju na fakultetu, ipak je jako važno da ga temeljno i marljivo pripremite

Postoji više načina polaganja prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu koji nosi 60 bodova i moguće ga je polagati na tri načina: 

  • Polaganjem jednog testa, koji se sastoji iz jednog predmeta
  • Polaganjem dva testa, koji se sastoji iz dva predmeta
  • Polaganjem tri testa, koji se sastoji iz tri predmeta

Uglavnom se najviše srednjoškolaca opredeli za polaganje jednog testa. To je bio i moj slučaj, kao i preporuka za sve vas. Jednostavno, smatram da je mnogo lakše pripremati jedan predmet, zato što se prvi put susrećete sa polaganjem ispita, a on sadrži znatno obimniju materiju od one koju ste do sada pripremali za neki pismeni zadatak u školi. Srednjoškolci se obično opredeljuju za druge dve varijante, ukoliko žele da polažu i prijemni ispit na nekom drugom fakultetu. 

Kada birate predmet koji ćete polagati, razmišljajte o tome da je to predmet koji treba da učite svakodnevno, u kontinuitetu, više meseci. Zato, čak iako ste gimnazijalac, a matematika vam nije jača strana, bolje je da se odlučite za polaganje ispita iz poslovne ekonomije. Zapamtite, nijedan predmet nije teško niti nemoguće spremiti. Moj izbor je bila matematika, jer je to predmet u koji sam zaista bila sigurna, išao mi je od ruke kroz školovanje i uvek sam ga rado učila. 

Ne postoji univerzalan vremenski period za pripremu prijemnog ispita. On zavisi od prethodnog predznanja, načina na koji učite, predmeta koji spremate, ali u svakom slučaju, najbolje je da počnete da se pripremate za prijemni što pre. Savetujem vam da na početku, kada pribavite literaturu navedenu na sajtu, prvo napravite dobar plan, jer ćete na taj način biti sigurniji u svoje učenje, imaćete realnu sliku o gradivu koje ste prešli i koje vas tek čeka. Ako zaista želite da ostvarite dobar rezultat, vreme raspodelite tako da celokupno gradivo pređete makar dva puta. Prilikom prelaženja novih lekcija, obavezno ostavite prostora za obnavljanje starijih, jer ćete na taj način pamtiti naučeno i na duže staze. Na kraju, imajte u vidu da ostavite sebi neko vreme pred sam prijemni ispit kada ćete samo vežbati naučeno gradivo i raditi zadatke sa prošlogodišnjih ispita koje možete pronaći u priručniku za pripremu prijemnog ispita, dostupnog u skriptarnici našeg fakulteta. Taj poslednji korak u pripremi je izuzetno važan, jer tada konkretizujete znanje koje vam je zaista potrebno za “veliki dan”.  

Važno je početi sa pripremom što ranije, da biste, čak iako u jednom trenutku poželite da promenite predmet koji ste počeli da spremate, ili želite da promenite taktiku učenja, imate dovoljno vremena da sve to uradite natenane i bez stresa.

Gledajte na prijemni ispit kao na ulazna vrata za bavljenje željenim zanimanjem i tako mu pristupite. Nadam se da će vam moje iskustvo i saveti biti od koristi. Želim vam puno sreće!

Dunja Stojanović 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: