Prijemni.rs
Maturang
  • Kako započeti posao od kuće? Postanite freelancer!


Freelancing je jedan od najbržih, najpristupačnijih i najlakših načina da počnete da radite od kuće, pogotovo ako nudite usluge za kojima postoji potražnja na tržištu. Bićete samostalni u svom radu i možete da radite za više kompanija a da ni u jednoj nemate stalno zaposlenje.
Jedna od velikih prednosti freelancinga jeste da obično možete naplatiti više po satu za svoj honorarni posao nego što poslodavci plaćaju svoje radnike za isti taj posao.
Ako vam freelancing zvuči privlačno, pogledajte u nastavku predloge za poslovne ideje.


Kako započeti freelancing?
Činjenica je da se mnogi okreću online freelanceu zbog nezaposlenosti ili čak kao izvoru dodatnih primanja. Ova vrsta rada vam, na kraju krajeva, daje mogućnost da ostanete u Srbiji i da se ne odvajate od porodice i prijatelja a da zarađujete inostranu platu. Dakle, online freelance je način da prevaziđete mane domaćeg tržišta – ukoliko imate šta da ponudite, konačno će vam neko dati odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Jedna od prednosti pokretanja freelancea jeste da sada možete privući klijente bez mnogo gnjavaže i troškova, registrovanja preduzeća i dr. Dodirnite svoju internet mrežu ili pronađite projekte koji su ponuđeni, i vi ste u poslu. Ključ za formiranje stalnih klijenata jeste pružanje vrhunske usluge i marketinga. Jedna od najboljih marketinških strategija za freelancere jeste da kvalitet usluge uvek bude na najvišem nivou. 

Virtuelni asistent
U suštini, virtuelni asistenti pružaju administrativnu podršku preduzećima. Zadaci mogu uključivati upravljanje kalendarom događaja, slanje e-pošte, podršku korisnicima, istraživanje tržišta i drugo. Ako imate veštine za programsku podršku u administraciji i uspešni ste u multitaskingu, posao virtuelnog asistenta može se pokrenuti brzo, uz malo finansijskih ulaganja i uz postojeću opremu.

Freelance web dizajn / programiranje
U ovom digitalnom dobu, potražnja za sajtovima koji privlače posetioce je velika. Web dizajniranje je olakšalo preduzećima da se uključe u internet poslovanje, ali danas mnogi ne žele da se maltretiraju oko izgradnje i održavanja web stranica. 

Web dizajner, pored osećaja za lepo, mora da prepozna namere klijenta, ali isto tako da bude spreman i da ga posavetuje u cilju njegovog što kvalitetnijeg predstavljanja, gradeći mu na taj način vizuelni identitet i online reputaciju.

Freelance internet trgovac
Marketing je ključ uspeha u svakom poslu. Međutim, iako mnogi vlasnici preduzeća znaju svoj proizvod i uslugu u smislu kvaliteta i tehničkih karakteristika, ne znaju uvek na koji način da efikasno prodaju taj proizvod ili uslugu. Drugi jednostavno ne žele da troše vreme i vlastite resurse na marketing. Tada stupaju na scenu freelance trgovci.

Kao i drugi oblici freelancinga, internet trgovina može uključivati različite zadatke koji vam omogućavaju da se fokusirate na određenu oblast ili tržišnu nišu. Neki od primera oblasti delovanja marketinških stručnjaka mogu uključivati:
• copywriting (prodajna pisma ili kataloški oglasi);
• upravljanje društvenim medijima;
• marketinško istraživanje;
• internet marketing.

Savremeni trendovi poslovanja iznedrili su nova zanimanja među kojima su i digitalni nomadi ili lokacijski nezavisni freelanceri. Možemo pretpostaviti da je to budućnost. U svetu se duže vreme dešava revolucija koja se zove „remote working, što znači da ne postoje kancelarije, a radno vreme i zadaci su često fleksibilni. Mladi ljudi vole da su lokacijski nezavisni, da zarađuju dok putuju, rastu i razvijaju se, upoznaju nove kulture, a sva ta iskustva koja steknu na putu, dok rade, mogu da se iskoriste za neki dalji napredak.

Ako ste prepoznali u sebi potencijal za bavljenje freelancing poslovima, a nedostaju vam potrebna znanja za njih, onda je Visoka škola modernog biznisa mesto za vas.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: