Prijemni.rs
Maturang
  • Lakše do posla uz PMBOK i PMP sertifikat


(Preuzeto sa sajta 021 - 22.01.2014. )

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka od nedavno u svom timu ima sertifikovane projekt menadžere od strane američkog Project Management Institute (PMI).

Vodič kroz korpus znanja za upravljanje projektima

Asistent na modulu projektni menadžment Miloš Jovanović pridružio se malom broju sertifikovanih rukovodilaca projekata u Srbiji koji poseduju PMP (Project Management Professional) sertifikat.

Prema njegovim rečima, posedovanje ovog sertifikata omogućava lakše zapošljavanje, a za firme lakše dobijanje posla, pogotovo kada su u pitanju klijenti iz inostranstva koji su svesniji značaja poznavanja PMI metodologije. "PMI je izdao knjigu PMBOK (Project Management Body of Knowledge) koja je ustvari bukvar projektnog menadžmenta i PMP ispit upravo se bazira na poznavanju PMI standarda i iskustva u vođenju projekata, odnosno materijom koja se nalazi u PMBOK-u", objašnjava Jovanović za 021.

FTN inače usko sarađuje sa "PMI Serbia" ogrankom u Beogradu i Miloš je kao član Saveta za profesionalni razvoj dobio jedinstvenu priliku da organizuje PMI konferenciju u Srbiji koja će biti održana u maju u Beogradu. - Posebno mi je drago što će svi studenti sa našeg modula biti uključeni u organizaciju ovog događaja i imati priliku da budu deo projektnog tima, ali i da nauče nešto od međunarodnih stručnjaka u ovoj oblasti - kaže Miloš.

Milos Jovanović

On dodaje da studenti menadžmenta već uče PMI standard u okviru svojih predmeta, ali su im potrebne dodatne pripreme za izlazak na ispit i dobijanje ovog međunarodno priznatog sertifikata. - Naša želja je da što bolje pripremimo studente za tržišnu trku i da pre završetka studija već imaju nekoliko sertifikata iz ove oblasti. U slučaju vođenja projekata mi smo se fokusirali na dva sertifikata: CAPM i MS Project 2010 sertifikat koji sе dodeljuje u okviru Microsoft IT akademije na FTN - objašnjava Jovanović.

Međutim, dobijanje sertifikata i saradnja sa ovako eminentnom institucijom kao što je PMI ne bi bila moguća da ne postoji PMBOK na srpskom jeziku. Šef modula projektnog menadžmenta doc. dr Bojan Lalić rukovodio je pre pet godina projektom prevođenja PMBOK-a na srpski jezik i samim tim doprineo razvoju profesije na nacionalnom nivou. On za 021 kaže da je knjiga PMBOK, osim što služi kao literatura na studijama projektnog menadžmenta, veoma korisna za potrebe svakog pojedinca u društvu koji hoće da usavrši, ne samo svoj poslovni, nego i privatan život.

docent Bojan Lalić

- PMBOK predstavlja jednu od najčešće korišćenih i citiranih knjiga o upravljanju projektima. Nju pišu profesionalci u području upravljanja projektima, što joj daje izuzetnu primenljivost i upotrebnu vrednost. Prevodom ove knjige na srpski jezik učinjen je značajan korak u razvoju profesije kao i očuvanja srpskog jezika u koji je, bez potrebe, uveden veliki broj stranih reči koje imaju sasvim odgovarajući prevod na naš jezik. PMBOK je osnovna knjiga na mnogim studijskim programima, posebno na Specijalističkim strukovnim studijama iz upravljanja projektima koje se izvode na FTN - kaže Lalić.

On ističe da će se u letnjem semestru organizovati besplatne radionice za pripremu za CAPM ispit koje su primarno namenjene studentima modula za projektni menadžment, ali su otvorene i za sve studente FTN-a koji su zainteresovani. - Za ove radionice potrebno je osnovno znanje PMI standarda i trenutno smo pri kraju razvoja kursa za učenje na daljinu koji bi mogao da posluži kao uvod ovim radionicama i obučavanja korisnika koji nisu upoznati sa materijom - navodi Lalić.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: