Prijemni.rs
Maturang
  • Nemate energije ovih dana?


(Preuzeto sa sajta Mondo - 19.01.2018. )

Da li se osećate pomalo letargično ili imate manjak energije ovih dana nakon praznika? Možda je reč o socijalnom džet-legu.

Umor

Foto: Shutterstock

Socijalni džet leg se javlja kada se poremeti ritam unutrašnjeg biološkog sata usled spoljnih faktora, objašnjava australijski ekspert za san i spavanje dr Karmel Harington.

Dr Harington objašnjava da je socijalni džet leg najčešći u ovo doba godina, kada su, zbog neradnih dana, mnogi ustajali kasnije i tako poremetili svoj biološki sat.

"Većina nas ne shvata da se unutrašnji sat resetuje svakog jutra kada se probudimo", objašnjava ona.

"U to vreme naš unutrašnji sat ‘podešava’ ritam za ceo dan, uključujući i za vreme za spavanja koje je, grubo rečeno, oko 16 sati nakon buđenja".

Slično "ispadanje iz ritma" se dešava kada vikendom ili nekim drugim danima ustajete kasnije nego inače.

Ako, na primer, ustajete između 6 i 7 sati ujutru, to je OK ukoliko ležete u krevet između 22 i 23 časa. Ali, ako recimo subotom ostanete duže spavate, vrlo je verovatno da nećete moći da zaspite do 3 sata posle ponoći.

Šta možete da preduzmete?

Dr Harington kaže da ne postoji način da se u potpunosti nadokadi "izgubljeni" san, ali svakako možete da se potrudite da spavate bolje da biste se bolje i osećali. U tome ćete najbolje uspeti ako se držite obrasca da ustajete i ležete u krevet u isto ili približno vreme svakog dana.

"Vežbanje u trajanju od barem 20 minuta dnevno ili šetnja posle ručka će vam u tome takođe pomoći. I potrudite se da sve što treba završite tokom dana, nikako nemojte da završavate poslove uveče iz kreveta", savetuje ona.

Kada je reč o danima kada ne radite i nemate obavezu da ustajete ranije, dr Harington ipak savetuje da ne ustajete mnogo kasno - OK je pola sata, sat kasnije nego inače.

Da biste doveli svoje spavanje u red preporučljivo je da ne pijete kafu niti bilo kakve kofeinske napitke uveče, ali i da ne dremate popodne, kao i da ne jedete obilno barem tri sata pred odlazak na spavanje.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: