Prijemni.rs
Maturang
  • Novi zakon pojašnjava oko 2.000 fakultetskih zvanja


(Preuzeto sa sajta Politika - 28.03.2018. )

Studiranje po Bolonji, čije je uvođenje počelo 2005. godine, dovelo je do toga da Srbija ima više od 2.000 nejasno definisanih kvalifikacija diplomiranih studenata fakulteta i visokih škola.

Studenti

Foto: FPN

To znači da poslodavac, na osnovu diplome, jednostavno ne zna kakva se znanja kriju iza fakultetskog zvanja i za šta je kandidat za posao stručan.

Posle gotovo deceniju čekanja, za koji dan se očekuje usvajanje zakona kojim se preciziraju kvalifikacije koje studenti i đaci stiču u školama i na fakultetima u Srbiji, ali i kroz razne vrste neformalnog obrazovanja i obuka, organizovanih van republičkog prosvetnog sistema. Doskoro nejasna domaća fakultetska zvanja postaće „vidljiva” i u evropskim državama, s obzirom na to da je donošenje ovog pravnog akta, kako nezvanično saznajemo, Evropa budžetski podržala, jer će njim nacionalni okvir kvalifikacija konačno biti usklađen sa evropskim okvirom kvalifikacija.

– Konačno definisani nacionalni okvir kvalifikacija doprineće i mobilnosti domaće radne snage, odnosno otvoriće mogućnosti da naše diplome budu prepoznate i u inostranstvu, pri čemu će omogućiti da predstavnici privrede i obrazovnih institucija učestvuju u kreiranju novih kvalifikacija u zemlji – rekao je juče u Narodnoj skupštini Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljajući Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: