Preuzmi Maturang aplikaciju
Prijemni.rs
  • Srednjoškolci sa najboljom poslovnom idejom


(Preuzeto sa sajta RTS - 23.02.2018. )

Prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja „Poslovni izazov” osvojila je ideja koja spaja srpsku narodnu radinost i zdravu ishranu. Reč je o proizvodnji glinenih posuda koje bi izvlačile suvišnu masnoću iz jela. Još kreativnih poslovnih ideja najbolji timovi srednjoškolaca predstaviće u aprilu, u Sarajevu, na „Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana”.

Glinena posuda

Foto: Pixabay

Proizvodnja i prodaja ručno rađenih glinenih posuda koje „izvlače" suvišne masti iz jela i omogućavaju zdraviji obrok, poslovna je ideja koja je osvojila prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja „Poslovni izazov" održanom u Beogradu.

Takmičenje je okupilo šezdeset učenika iz 44 srednje škole iz cele Srbije. Reč je o učesnicima koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim u novembru i decembru prošle godine. Pobedio je tim koji su činili Zlatica Pavlović iz Gimnazije u Šidu, Marko Radulović iz Srednje škole u Arilju, Jelica Stanišić iz Poljoprivredne škole u Beogradu i Milutin Milošević iz Gimnazije u Prokuplju.

 

„Glinene posude izrađivale bi porodične grnčarske radionice iz sela Zlakusa a na poklopce bismo stavljali prohromsku oplatu koja bi prostom kondenzacijom skupljala masti iz hrane. Nakon mnogo razmišljanja i odbacivanja velikog broja ideja, odlučili smo se za ovu koja predstavlja idealan spoj srpske narodne radinosti i modernih sistema zdrave ishrane", izjavio je Marko, član pobedničkog tima.

Pet prvoplasiranih timova sa ovog takmičenja u aprilu će u Sarajevu učestvovati na „Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana", gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po četiri učenika iz svake zemlje.

Učenicima je dat „izazov" da razviju poslovnu ideju koja bi spojila stare srpske zanate i modernu tehnologiju. Uz pomoć biznis-volontera iz banke, učenički timovi tražili su rešenje problema i kreirali biznis-planove i prezentaciju, koju su u utorak predstavili članovima žirija i publici.

„Osnovni cilj Poslovnog izazova je da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama. Nije nužno da sutra svi postanu preduzetnici, ali je vrlo važno da budu preduzimljivi, čime god se bavili u životu", rekao je Darko Radičanin, izvršni direktor „Dostignuća mladih" u Srbiji.

Takmičenje „Poslovni izazov" je realizovala organizacija „Dostignuća mladih", uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, „Unikredit banke" i kompanije „Telekom Srbija".


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: