Prijemni.rs
Maturang
  • STUDENTI BOLjI NEGO PRE KORONE: Prolaznost na ispitima povećana za 17,8 odsto, u odnosu na prošlu godinu


(Preuzeto sa sajta Novosti.rs - 08.12.2020. )

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu u školskoj 2019/2020. godini, koju je obeležila pandemija, prolaznost na ispitima bila je za 17,8 odsto veća nego u prethodnoj školskoj godini.

Naime, u godini u kojoj su se i nastavnici i studenti borili sa koronom položeno je ukupno 122.356 ispita, dok je godinu ranije taj broj iznosio 104.503 ispita.

Ovo su podaci Univerziteta u Beogradu, a na poslednjoj sednici senata UB rečeno je da je na nekim fakultetima, kao što su tehnički i Matematički, prolaznost bila bolja za čak 40 odsto. Izuzetak su jedino Medicinski i Poljoprivredni fakultet, gde su studenti imali lošiji skor.

- Studenti shvataju koliko su ovo vanredne okolnosti, nisu gubili vreme, prionuli su na posao i dali su rezultat i ja verujem da će to tako biti i u januarsko-februarskom roku - rekla je juče rektorka prof. dr Ivanka Popović.

- Sigurno da su profesori uzimali u obzir vanredne okolnosti, ali to nikako ne znači da je ugrožen kvalitet i da su pravljeni kompromisi.

I prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat smatra da profesori nisu bili popustljivi:

- Ponosan sam na ove podatke. Oni pokazuju snagu Univerziteta - kaže Bulat, za "Novosti", i dodaje da su svi na Univerzitetu pokazali maksimalnu ozbiljnost u doba pandemije, i da se to osetilo na samom početku kada se većina fakulteta vrlo brzo prebacila na onlajn nastavu sa kojom ranije nije imala iskustva. 
- Od ovoga je samo rat bio gori, sve drugo smo iskusili - kaže Bulat.

Šta je doprinelo da prolaznost na tehničkim fakultetima bude bolja za 40 odsto, pitali smo dekana Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoja Mitrovića.

- Studenti tehničkih fakulteta vrlo su vešti u korišćenju tehnike i tehologije koja je temelj onlajn nastave. Njima je mnogo lakše da koriste tehnološke mogućnosti i različite platforme nego na primer deci u osnovnoj i srednjoj školi ili studentima društvenih fakulteta. Zatim, mi smo u drugom semestru, a pre pandemije, uspeli da održimo pet nedelja predavanja uživo, pa je bilo lako preći na onlajn nastavu - kaže prof. Mitrović.

Na Elektrotehničkom fakultetu prolaznost je bila bolja za oko 19 odsto, a dekan prof. dr Milo Tomašević smatra da su tome doprinele određene pogodnosti koje su studenti dobili zbog pandemije, a među njima i jedan ispitni rok više.

- Ispite su polagali iz više celina, oni su te pogodnosti koristili, ali kompromisa sa znanjem i snižavanja kriterijuma nije bilo - kaže prof. Tomašević za naš list.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u junsko-julskom roku prolaznost je bila za sedam odsto bolja nego prošle godine. Dekan prof. dr Branislav Boričić smatra da su student tri meseca vanrednog stanja iskoristili za učenje i spremanje ispita.

- Deca su bila zatvorena u kući i posvetila su se učenju, a profesori su to znali da nagrade - kaže nam Boričić.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: