Prijemni.rs
Maturang
  • Univerzitet u Novoj Gorici, Slovenija


Na granici sa Slovenijom i Italijom, između Jadranskog mora i Alpa, nalazi se Univerzitet u Novoj Gorici. Sa svojih 400-450 studenata, može se reći da je relativno mali univerzitet, ali kroz svoju istoriju pokazao je i nastavlja da pokazuje odlične rezultate na globalnom nivou. Njegova istraživačka izvrsnost zabeležena je širom sveta, a zajedno sa snažnom međunarodnom orijentacijom, visokokvalitetnim studijskim programima koji spajaju teoriju i istraživanje sa praksom, te posebnom predanošću svog nastavnog osoblja studentima, privlači sve veći broj studenata.

Ono što studenti posebno vole kada uče kod nas je naš individualni pristup i rad u malim studijskim grupama. U našim predavaonicama studentima se ne obraćaju jednostavno nikakvi generički i bezlični naslovi kao što je »kolega / koleginice«, već imenima, jer profesori poznaju sve svoje studente poimence. Zapravo ih toliko dobro poznaju da ih mogu savetovati i predložiti svakom studentu aktivnosti ili projekte koji bi im pomogli da u potpunosti razviju svoje talente.

Prednosti individualnog pristupa u svojoj izjavi istaknuo je i student master programa Inženjering i menadžment Stefan Dabižljević iz Srbije:

"Pored međusobne interakcije profesora sa studentima, koja je izuzetna, gde su profesori dostupni studentima za svako pitanje i pomoć, tu je i prijatno i profesionalno osoblje univerziteta. Sloveniju vidim kao zemlju mogućnosti, u kojoj sve moje lične osobine i želja za znanjem i napredovanjem mogu doći do izražaja, a upravo Univerzitet u Novoj Gorici mi pruža priliku za sticanje veština koje su potrebne mojoj karijeri." 

Izvrsna prilika za bavljenje projektima i istraživačkim radom zapravo je jedna od naših najvećih prednosti, a takva je i praktična orijentacija naših studijskih programa. Praktični plasmani, rad na zajedničkim projektima i druge zajedničke aktivnosti s poslovnim partnerima ili drugim organizacijama u Sloveniji ili inostranstvu pružaju studentima ne samo dragoceno iskustvo već i korisne kontakte za buduću profesionalnu karijeru, kao i nove mogućnosti zapošljavanja. Izuzetno smo ponosni što 95 % naših diplomiranih studenata zapravo pronalazi posao u roku od jedne godine nakon završetka studija (podaci Kariernog centra, nov. 2021).

Posebnu brigu vodimo o određenim grupama studenata sa specifičnim potrebama – pre svega, mi smo univerzitet koji studentima sportistima nudi prilagođene načine studiranja i stipendije. Štaviše, Univerzitet u Novoj Gorici je takođe jedan od registrovanih evropskih mesta za talente (European Talent Point), njegujući kontinuiranu predanost visoko motiviranim studentima. Naša fleksibilnost ogleda se i u različitim mogućnostima hibridnog i online učenja, što je danas od velike važnosti.

Kao međunarodno orijentisani univerzitet s udelom naših međunarodnih studenata koji prelazi 50 %, potpuno smo svesni važnosti međunarodnog iskustva koje je studentima potrebno na globaliziranom tržištu rada, stoga podstičemo naše studente da učestvuju u međunarodnim mobilnostima. Međunarodno iskustvo o kome pričamo možete steći upisom na jedan od studijskih programa koji nudi mogućnost dvojne diplome sa drugom renomiranom univerzitetu u inostranstvu.

Studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici znači studirati u živoj međunarodnoj atmosferi, u sigurnom i prijatnom studijskom okruženju tople i lepe submediteranske Goriške regije u zapadnoj Sloveniji, gde ćete se uskoro osećati kao kod kuće.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, moći ćete uživati ​​u svim blagodatima statusa studenta u Sloveniji, poput subvencionirane studentske prehrane i prevoza, studentskih prilika za posao, ostalih studentskih popusta, mogućnosti stipendiranja ili čak studija bez školarine na mnogim dodiplomskim i magistarskim studijama studirajte ako ste državljanin Republike Srbije, jedne od zemalja EU ili bilo koje druge države koja ima sporazum sa Slovenijom o neplaćanju školarine.

Lista studijskih programa Univerziteta u Novoj Gorici (2022/23)

Sve o prijavi i upisu
Prednosti studiranja na UNG 
Više o Univerzitetu u Novoj Gorici

Prijavno-upisna služba UNG:
Studentska kancelarija
studentska.pisarna@ung.si 
Tel.: +386 5 33 15 234, +386 5 9099 717

Međunarodna i projektna kancelarija UNG (za međunarodne razmene):
Koordinator za mobilnost:
gđa Jana Beguš
jana.begus@ung.si
Tel.: +386 5 6205 829

Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: