Prijemni.rs
Maturang
 • Fakultet informacionih tehnologija - FINTECH

O Fakultetu

Fakultet informacionih tehnologija - FINTECH deo je Univerziteta Educons. 

Informacione tehnologije (IT) imaju fundamentalan uticaj na moderno društvo, zbog čega se s punim razlogom kaže da živimo u informatičkom dobu. Načini razmene i prenosa, kao i količina najrazličitijih informacija, danas su veći i sofisticiraniji nego ikada pre u istoriji. IT je sastavni deo života u takvoj meri da je praktično nezamislivo funkcionisanje bilo kojeg segmenta društva bez njega. Računarske mreže, pre svega Internet, brišu vremenske i prostorne granice i čine da svet funkcioniše kao globalno selo. Informacione tehnologije koriste računare i računarske programe da konvertuju, uskladište, štite, obrade, bezbedno šalju i primaju informacije. IT obuhvata izučavanje, dizajn, razvoj, implementaciju, administraciju i upravljanje računarskim informacionim sistemima, softverskim aplikacijama, hardverom i računarskim mrežama.

FINTECH priprema studente za karijeru inženjera informacionih tehnologija, uz dobijanje neophodnih znanja i razvijanje svesti o širokom spektru problema i obaveza koji se javljaju u profesionalnoj praksi. FINTECH je namenjen svima koji žele da steknu naučna i praktična znanja i veštine iz oblasti informacionih tehnologija i da nakon završenih studija samostalno razvijaju softverske proizvode koji se baziraju na savremenim znanjima iz računarstva i informatike.

Nakon završenih studija, student je osposobljen za primenu savremenih znanja iz oblasti računarstva i informatike, što mu daje mogućnost angažovanja i zapošljavanja u IT sektoru, kao i daljeg školovanja i usavršavanja kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. U Srbiji IT predstavlja najperspektivniji sektor – gotovo da i nema nezaposlenih programera.

Studijski programi

Osnovne akademske studije 

Svrha ovog studijskog programa u obrazovnom sistemu je da produkuje inženjere informacionih tehnologija u oblastima softverskog inženjerstva i digitalne produkcije. Oni stiču znanja iz oblasti strukturiranog i objektno orijentisanog programiranja, baza podataka, informacionih sistema, internet programiranja, računarske inteligencije, projektovanja IoT aplikacija, testiranja i održavanja softvera, poslovne informatike, projektovanja mobilnih aplikacija i računarskih igara, kreiranja veb stranica, multimedijske produkcije, animacije, produkcije i postprodukcije slike, fotografije, zvuka i videa, virtuelne realnosti i video igara. Osim toga, ovakav studijski program ima za svrhu integraciju znanja i savremenih tehnologija u cilju poboljšanja standarda na polju softverskog inženjerstva i digitalne produkcije, kao i praćenja savremenih tokova ovog vida naučnog izražavanja.

Studenti se nakon druge godine studija opredeljuju za jedan od dva modula:

 •  softversko inženjerstvo 
 • digitalna produkcija.

Studenti na modulu softversko inženjerstvo dobijaju znanja iz oblasti programiranja, baza podataka, informacionih sistema, interaktivnih sistema, testiranja i održavanja softvera u celini. Na ovaj način oni se osposobljavaju da budu inženjeri informacionih tehnologija u oblasti softverskog inženjerstva koji mogu da obavljaju poslove:

 • Projektovanja, razvoja, realizacije, testiranja, primene i evaluacije softverskih aplikacija;
 • Korišćenja, projektovanja, realizacije i održavanja informacionih sistema;
 • Korišćenja, projektovanja, razvoja, realizacije računarskih mreža;
 • Projektovanja mobilnih aplikacija i računarskih igara;
 • Menadžmenta operativnog i taktičkog nivoa za sve poslove vezane za razvoj i primenu informatičkih tehnologija u organizaciji.

Studenti tokom studija na modulu digitalna produkcija dobijaju znanja iz oblasti digitalnih medija, multimedijalne infrastrukture aplikacija i rešenja, virtulne realnosti, 3D modelovanja i razvoja digitalnog filma. Na ovaj način oni se osposobljavaju da budu inženjeri informacionih tehnologija u oblasti digitalne produkcije, koji mogu da obavljaju poslove:

 • Veb dizajn;
 • Analize, sinteze i predviđanja rešenja i posledica softverskih aplikacija veb dizajna, internet tehnologija i interaktivnih medija;
 • Upravljanja postupcima i procesima multimedijske infrastrukture (audio i vizuelne opreme za produkciju i postprodukciju) neophodne za primenu savremenih medijskih sadržaja i medijske produkcije;
 • Primene stečenog znanja iz projektovanja, razvoja, realizacije, testiranja,primene i evaluacije multimedijalnih softverskih aplikacija i integralnih rešenja za podršku poslovnim procesima medijskih kuća, i aplikacija za implementaciju inicijativa za upravljanje multimedijalnim sadržajima u digitalnim i interaktivnim sistemima.

Master akademske studije

Master akademske studije, studijskog programa INFORMATIČKO INŽENJERSTVO, kao primarnu svrhu imaju osposobljavanje studenta za primenu adekvatnih znanja, veština i poznavanja savremene opreme, softvera i tehnologija za potrebe rada u oblasti računarstva, informatike i digitalne produkcije. Sa današnjim naglim porastom i svakodnevnom upotrebe računara u mnogim oblastima savremenog života, povećana je potreba za stručnjacima iz ove oblasti. Studijski program je baziran na specifičnim inženjerskim znanjima u domenu računarskih i informativnih tehnologija kao i u domenu multimedijalnih sistema i digitalne produkcije.

Svrha studijskog master programa Informatičko inženjerstvo je obrazovanje studenata za sticanje kompetencija koje su društveno opravdane i korisne i u skladu su sa zadacima i ciljevima Univerziteta Edukons na kome se studijski program i izvodi. Uloga ovog studijskog programa u obrazovnom sistemu je da produkuje inženjere informacionih tehnologija.

Studenti se usko specijalizuju u skladu sa svojim afinitetima biranjem ponuđenih predmeta iz izbornih blokova. Program nudi užu specijalnost iz oblasti nauke o podacima, IoT aplikacija, tehnike virtuelne realnosti, multimedijalnih sistema, naprednih tehnika programiranja u multimediji itd.


Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog