Prijemni.rs
Maturang

Studentski domovi

 • Međunarodni Kampus Univerziteta EDUCONS

 • Studentski dom Slobodan Bajić Dr Sime Miloševića br. 10

 • Studentski dom Veljko Vlahović Dr Sime Miloševića br. 8; 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Feješ Klara Alekse Šantica broj 4, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom 23. oktobar (Cesarec) Danila Kiša broj 29, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Živojin Ćulum (Novi dom A) Despota Stefana broj 5, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Novi B Despota Stefana broj 7, 21000 Novi Sad

 • Studentski dom Sajmište Slobodana Bajića br. 17

 • Studentski dom Nikola Tesla Bulevar Despota Stefana 7a

Studentski restorani - menze

 • Restoran - Mihajla Pupina (Bulevar) 19 Bulevar Mihajla Pupina 20

 • Restoran - Mala menza , Valtera Perića 5 Valtera Perića 5

 • Restoran - Velika menza , Sime Miloševica 4 Sime Miloševica 4


Evropske pravno-političke studije su multidisciplinarna oblast koja se bavi proučavanjem političkih, društvenih i pravnih aspekata evropskog integracionog procesa. Ova oblast obuhvata proučavanje pravnih i političkih institucija EU, kao i njihovog uticaja na društvo i privredu. To je jedna od najinteresantnijih oblasti za studiranje jer studenti stiču znanje o društvu i politici, kao i o pravu, što je neophodno za razumevanje i analizu današnjeg sveta. Međutim, ova oblast studija je ujedno i jedna od najzahtevnijih. Studenti moraju da budu spremni da rade mnogo i da se posvete učenju i razumevanju složenih koncepata. Uz to, važno je imati kritičko razmišljanje, kao i sposobnost da se analiziraju kompleksna pitanja i razumeju različite perspektive.

Ova oblast proučava evropske politike i procese donošenja odluka u sferama kao što su:

 • politike u oblasti zaštite životne sredine;
 • ljudska prava;
 • javne politike;
 • trgovina;
 • bezbednost i
 • odbrana.

Ova oblast takođe obuhvata proučavanje pravnog okvira Evropske unije, uključujući osnove evropskog prava, direktive, propise i sudsku praksu. Važno je napomenuti da pohađanje pravno-političkih studija nije samo za one koji planiraju da postanu advokati ili politički analitičari. Ova oblast studija otvara vrata mnogim karijernim mogućnostima u različitim industrijama.

Karijerne mogućnosti za studente pravno-političkih studija

Diplomirani studenti pravno-političkih studija imaju mnogo mogućnosti za karijerni razvoj. Mnogi se zapošljavaju u javnom sektoru, kao što su državne agencije, ministarstva, parlamenti, ali i u privatnom sektoru, kao što su pravne kancelarije, međunarodne organizacije i kompanije.

Diplomci pravno-političkih studija su posebno cenjeni u sledećim industrijama:

Pravo i advokatura

Pravne kancelarije su jedna od glavnih destinacija za diplomce pravno-političkih studija. Ovi poslodavci traže ljude koji su sposobni da analiziraju i interpretiraju zakone, i imaju široko znanje o društvenim procesima. Pozicije koje se nude u ovoj industriji uključuju advokate, sudije, pravne savetnike, pomoćnike i mnoge druge.

Javna uprava

Javna uprava je još jedno područje u kojem studenti pravno-političkih studija mogu pronaći zaposlenje nakon diplomiranja. Javna uprava obuhvata širok spektar institucija koje pružaju javne usluge i usluge od opšteg interesa, kao što su državne i lokalne vlade, regulatorna tela, javne ustanove, fondovi, agencije i drugi organi vlasti.

Diplomci pravno-političkih studija mogu raditi u javnoj upravi kao administrativni službenici, savetnici, službenici za odnose s javnošću, inspektori, analitičari politika, pravnici, članovi komisija...

Na primer, u Ministarstvu unutrašnjih poslova postoje pozicije poput savetnika za pitanja unutrašnjih poslova, pravnika i službenika za odnose s javnošću, a diplomirani studenti pravno-političkih studija mogu se kvalifikovati za ove pozicije na osnovu svojih znanja i veština stečenih tokom studija.

Takođe, u Agenciji za borbu protiv korupcije postoje pozicije poput analitičara politika i pravnika, koje bi mogle biti od interesa diplomcima pravno-političkih studija. Ova agencija se bavi sprečavanjem i otkrivanjem korupcije u Srbiji i u tom smislu igra ključnu ulogu u promovisanju transparentnosti i poštovanja zakona.

Uz to, postoje i drugi državni organi i regulatorna tela gde se mogu zaposliti diplomirani studenti pravno-političkih studija, kao što su Narodna banka Srbije, Regulatorno telo za elektronske medije, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dr.

Rad u javnoj upravi može pružiti stabilnost i sigurnost zaposlenja, kao i priliku za napredovanje kroz hijerarhijsku strukturu institucija. Uz to, rad u javnoj upravi može imati značajan društveni uticaj i doprinos, jer se radi o institucijama koje pružaju usluge od opšteg interesa i rade na unapređenju društva.

Kao što se vidi, pravno-političke studije mogu pružiti diplomcima raznolike karijerne mogućnosti u javnoj upravi, uključujući priliku za rad u ključnim državnim institucijama i regulatornim telima.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog