Prijemni.rs
Maturang
  • Drugi krug prijemnih ispita


Završili ste srednju školu, ali i dalje niste znali šta želite da studirate. Ili pak, upisali ste fakultet, ali se ne osećate zadovoljno.

Prijemni ispit

Foto: ThoughtCo

To, zaista, zvuči kao veliki problem. Međutim, ne mora da bude. Ukoliko vam je bilo potrebno više vremena da se odlučite ili ukoliko ste uvideli da određeni fakultet nije za vas, još uvek imate šanse da to promenite! Nakon što se završio junski prijemni rok, dolazi novi.

U septembru postoji mogućnost da napokon donesete odluku. Naime, na mnogim fakultetima ostaje mnogo praznih mesta. Ukoliko nije slobodan onaj smer koji želite da upišete, svakako je bolje da pauzirate još jednu godinu, nego da studirate ono što ne volite. Osim što donosi veliki trošak, studiranje onoga što vas ne interesuje može da bude veoma stresno i naporno i može da dovede do averzije prema studijama.

Ukoliko ste pak našli slobodno mesto, pokušajte da prijemni ispit spremite za septembarski rok. Planove prijemnog ispita uvek možete da nađete na sajtovima fakulteta, a na nekima od njih, čak i probne prijemne, koji su se koristili prethodnih godina.

Testove možete naći i na našem sajtu, a takođe i aplikacija Maturang vam može pomoći da se bolje pripremite za prijemni ispit.

Budite svesni toga da se pitanja ne moraju obavezno ponavljati, te je potrebno gradivo spremiti detaljno. Mnogi prijemni se sa stoje samo od pismenog dela (poput matematike, fizike,...), ali neki od prijemnih podrazumevaju pisanje eseja, testove opšte kulture ili testove usko vezane za određen smer, kao i usmeni odgovor (na primer, prijemni za književnost). Dobro se raspitajte koja građa je potrebna da se sprema, da ne biste otišli previše široko i da vam tako nešto ne bi oduzelo mnogo vremena. Usavršavanje jeste dobro ali sve to ćete postići kada upišete fakultet.

Spremanjem prijemnog ispita pomoći će vam da uvidite da li je to ono što ste zaista želeli da studirate, a ukoliko jeste, ništa neće biti teško.

Usmeno odgovaranje za većinu predstavlja veliki problem. Trema, anksioznost ili pak smatranje da niste dovoljno dobro spremili prijemni ispit, može da oteža rad i učenje. Ne brinite! I profesori koji vas ispituju su jednom bili studenti. Svesni kako se osećate, neće vršiti veliki pritisak na vas, već će vam mnogo njih pomoći.

Još je jedna veoma bitna stakva, kada odlučite da upišete fakultet – pokušajte da ispratite, takođe na sajtu fakulteta, sve finansijske stavke koje morate obaviti, pre nego što konkurišete. Takođe, budite sigurni da kod sebe imate overene kopije svedočanstava i diplome iz srednje škole, kao i, ukoliko posedujete, diplome sa takmičenja na republičkom nivou. Diplome sa takmičenja koje ste ostvarili na republičkom nivou mogu da vam donesu dodatke poene na prijemnom ispitu, te na taj način da vam olakšaju upis na fakultet.

Najčešće (mada, ne obavezno) mesta koja su ostala slobodna na fakultetima su samofinansirajuća, te razmotrite činjenicu da li imate dovoljno novca da sebi obezbedite prvu godinu studiranja. To što ste se upisali kao samofinansirajući student, ne znači da ćete na tome i ostati. Već sledeće godine, ukoliko budete predano radili, postoji mogućnost da upišete godinu na budžetu, te da konkurišete za studentski kredit ili stipendiju, kao i stipendiju opštine u kojoj ste rođeni. Sve je moguće, ukoliko se, pre svega, posvetite sebi.

Srećno!


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: