Prijemni.rs
Maturang
  • Savladajte veštinu donošenja odluka


Svakodnevno donosimo neke odluke, bilo da na kraju uspemo da ono što smo odlučili sprovedemo u delo do kraja ili ne. Ishod odluke zavisi od mnogo faktora. Prvo je važno kako da naučimo da donosimo ispravne odluke i što je moguće više budemo sigurni u njihovu ispravnost. Biti uspešan student znači između ostalog i znati kada se i kako donose odluke koje mogu biti od presudnog značaja za budući život. Izbegavanje ili odlaganje donošenja odluka je takođe odluka i sa sobom može nositi posledice. Da biste što više smanjili mogućnost da snosite posledice svojih odluka, poslušajte sledeće savete.

Prepoznajte odluke - Odluke su mnogo više od želja, što znači da postoji jasna razlika između rečenica: „Voleo bih da sam bolji student” i „Ozbiljnije ću se posvetiti studentskim obaveza svakodnevno i tako sebi olakšati pripremu ispita”. Odluke su specifičnije od želja, nagnavaju vas da se više fokusirate.

Postavite prioritete - Ponekada su odluke koje donosimo trivijalne. Ne trošite energiju na donošenje odluka od kojih vam ne zavisi budućnost. Gubite vreme na manje bitne ili potpuno nebitne stvari dok životne odluke čekaju na vas. Usredsredite se na važne odluke i donesite ih, to niko ne može da uradi umesto vas.

Bazirajte svoje odluke na životnim planovima - Dobra strana u postavljanju dugoročnih ciljeva i donošenju važnih odluka je što u tom slučaju postavljate dobar osnov za donošenje svakodnevnih odluka. Sigurniji ste u organizovanju svojih obaveza i svog života uopšte ukoliko ispred sebe imate viši cilj.

Izbalansirajte vaš stil učenja i donošenje odluka - Kao i u učenju, i kod donošenja odluke morate razmišljati o uzročno-posledičnoj vezi između učinka i posledice. Najpre je važno da dobro promislite i kritički razmotrite više opcija, više odluka ili više mogućnosti da donesete jednu odluku. Naravno, dobro promišljanje ne garantuje da nećete pogrešiti, niti vam ono može nadomestiti iskustvo koje ćete steći ukoliko pogrešite. Šta više, sa svakim pogrešnim korakom ste za jedno iskustvo bogatiji. Samo se potrudite da zaista i naučite nešto i da tih grešaka ne bude previše. To može biti kontraproduktivno.

U slučaju nužde, odložite odluku - Ukoliko ste zaista u dilemi i smatrate da bi vam preuranjeno doneta odluka naškodila, ne žurite. Dajte sebi koliko god vremena da je potrebno da raščlanite sve segmente svoje odluke i okolnosti koje bi mogle uticati na njen ishod. Samo je važno da kad donesete pravu odluku da time sebi pomognete, a ne da sprečite ili u krajnjem slučaju ugrozite mogućnost da postignete željeni cilj.

Poslušajte svoju intuiciju - Kada dovoljno dobro promislimo o svojim postupcima i budućim odlukama, vrlo je verovatno da nam se rešenje samo ukaže. Ponekad, kada smo na pravom putu, i kada se stvari odvijaju onako kako treba, čini nam se da se odluke same donose. Bilo bi idealno kada bismo taj osećaj imali uvek, bili bismo sigurni u ispravnost svojih odluka i sve bi bilo nekako lako. Nažalost nije uvek tako. Češće moramo mnogo ozbiljnije da se posvetimo odlučivanju o našem životu.

I najzad, ne zaboravite da uvek sagledate ishod svoje odluke. Veoma je važno da ga uvek budete svesni. Pomoći će vam da sagledate svoje greške, steknete veće samopouzdanje i lakše donosite buduće odluke.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: