Prijemni.rs
Maturang

Bodovi za upis u srednje škole


Srednje škole su obrazovne ustanove koje pružaju trogodišnje i četvorogodišnje obrazovanje učenicima nakon završetka osnovne škole. Cilj srednjoškolskog obrazovanja je da učenicima pruži sveobuhvatno teorijsko i praktično znanje koje će ih pripremiti za nastavak školovanja na fakultetu ili višoj školi i/ili osposobiti za stručan rad u oblasti za koju se učenik opredeli.

Vrste srednjih škola

Postoji nekoliko tipova srednjih škola, bilo da su državne bilo da su privatne srednje škole u pitanju.

Gimnazije

Postoji nekoliko tipova usmerenja koje učenici imaju na raspolaganju ako razmišljaju da upišu gimnaziju, i oni podrazumevaju sledeće:

  • Prirodno-matematički smer – namenjen svim učenicima koji imaju posebno interesovanje za prirodne nauke i žele detaljnije da proučavaju predmete poput biologije, hemije, fizike, matematike i informatike.
  • Opšti smer – odličan je izbor za učenike koji imaju širok spektar interesovanja i žele da prošire svoje znanje iz svih predmeta. Ovaj smer priprema učenike za različite fakultete, tako da će se osećati spremnije za prijemni bez obzira na to što trenutno nisu sigurni da li žele da studiraju medicinu, jezike, inženjerstvo ili nešto sasvim drugo.
  • Društveno-jezički smer – stavlja u fokus izučavanje predmeta kao što su istorija, strani jezici, psihologija, književnost i novinarstvo, dok se prirodne nauke takođe izučavaju, ali u manjoj meri nego što je to slučaj sa drugim smerovima.
  • Vojno usmerenje – Vojna gimnazija je namenjena učenicima koji sebe vide u profesionalnoj vojnoj službi ili srodnim zanimanjima na koja se mogu usmeriti nakon srednje škole odlaskom na Vojnu akademiju. Takođe, učenici tokom školovanja žive u internatu, na teret državnog budžeta.

Srednje stručne škole

Srednje stručne škole su specijalizovane ustanove koje učenicima pružaju usmereno obrazovanje u trajanju od tri do četiri godine. Planovi i programi koji se nude u ovim školama su prvenstveno osmišljeni da pripreme učenike praktično i teorijski za tržište rada (medicinsko osoblje, zanatlije, kulinarsko osoblje, ekonomski tehničari i slično), ali i za dalji nastavak školovanja.

Na kraju završne godine studenti su dužni da polože maturski ispit (za četvorogodišnje programe) ili završni ispit (za trogodišnje programe), kako bi demonstrirali sposobnost, stručnost, znanje i veštine neophodne za uspeh u oblasti koju su odabrali.

Umetničke i srednje muzičke škole

Srednje umetničke škole, kao i srednje muzičke škole, jesu obrazovne institucije koje učenicima pružaju intenzivno obrazovanje u okviru različitih umetnosti. Ove škole se fokusiraju na razvijanje veština i znanja učenika u brojnim umetničkim sferama kao što su dizajn, ples, muzika, pozorište, vizuelna, likovna i medijska umetnost.

Koliko bodova je potrebno za upis u srednje škole

Širom Srbije se za osnovce svake godine otvori približno 75.000 mesta u srednjim školama kako bi nastavili obrazovanje. Iz tog razloga nije moguće tačno odrediti koji je minimum bodova potrebnih za upis u svaku srednju školu. Najbolja garancija je da učenici znaju kako da se pripreme za prijemni i da ulože potrebno vreme, posvećenost i trud kako bi ostvarili što bolje rezultate.

Donji prag bodova potrebnih za upis u srednje škole zavisi od broja prijavljenih učenika koji imaju najveći ukupan broj poena sa male mature, kao i od opšteg uspeha. Osim toga, prilikom rangiranja učenika uzimaju se u obzir i preferencije učenika, odnosno kojim redosledom su bile raspoređene srednje škole na listi želja, te minimalan broj bodova potrebnih za upis u srednje škole varira od generacije do generacije.

Broj bodova za upis u srednje umetničke škole i specijalizovana odeljenja u gimnaziji

Za umetničke škole i gimnazije koje imaju specijalizovana odeljenja (sportsko odeljenje, bilingvalna nastava, informatičko odeljenje, matematičko odeljenje i slično) učenici, pored standardnog završnog ispita tj. male mature, polažu i poseban prijemni ispit, za koji će biti adekvatno bodovani po ostvarenim rezultatima, te ukupan broj bodova koji učenici ostvaruju prelazi 100 bodova:
mala matura (ostvareni bodovi) + opšti uspeh (ostvareni bodovi) + prijemni ispit maksimalno 40 poena + maksimalno 60 poena + dodatni poeni sa prijemnog
Ukoliko niste sigurni, pogledajte kako da izračunate koliko bodova ste ostvarili za upis u srednju školu, a ako želite da saznate kako izgleda prijemni ispit i šta je potrebno da učenici pripreme za prijemni ispit kako bi se upisali u specijalizovana odeljenja gimnazije ili umetničke škole, najbolje je da se informišete na sajtu škole.

Broj potrebnih bodova za upis u srednje škole - izdvojene škole

Srednja škola / Smerovi

Bodovi za upis 2019/20

Bodovi za upis 2020/21

Bodovi za upis 2021/22

Medicinska škola sa domom učenika “Sestre Ninković”

Kragujevac

Medicinska sestra - Tehničar

88.84

89.05

89.05

Pedijatrijska sestra - Tehničar

88.59

88.68

91.56

Zdravstveni negovatelj

47.16

57.25

51.01

Medicinska škola ”Dr Miodrag Lazić”

Niš

Laboratorijski tehničar

83.46

86.75

89.01

Medicinska sestra - Vaspitač 

83.39

86.22

88.00

Pedijatrijska sestra - Tehničar

86.66

88.05

89.37

III beogradska gimnazija

Beograd

Društveno-jezički smer

90.08

91.15

94.66

X gimnazija “Mihajlo Pupin”

Novi Beograd

Opšti smer

91.79

93.03

95.35

Opšti smer - engleski jezik

108.12

111.80

114.15

Srednja tehnička PTT škola

Beograd

Tehničar telekomunikacionih tehnologija

67.29

68.88

70.64

Monter telekomunikacionih mreža

43.07

47.40

46.32

Pravno-poslovna škola

Niš

Poslovni administrator

78.20

80.82

82.51

Tehničar zaštite od požara

74.79

77.86

79.08

Tehnička škola “Mileva Marić – Ajnštajn”

Novi Sad

Arhitektonski tehničar

85.00

87.16

87.56

Geodetski tehničar - Geometar

76.31

81.20

84.10

Gde će biti objavljeni rezultati i ostvareni bodovi za upis u srednje škole

Nakon polaganja male mature – završnog ispita na kome će učenici raditi test iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovani test – istog dana kreće njihovo pregledanje i ocenjivanje. Par dana posle toga rezultate završnog ispita Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objaviće na državnom portalu, gde će učenici videti zvanične podatke kada se prijave sa svojim jedinstvenim brojem.

Raspored učenika po srednjim školama će isto biti objavljen na portalu Moja srednja škola, gde su se učenici prethodno prijavljivali kada su podnosili prijavu za polaganje završnog ispita, prijemnog i dostavljali zvaničnu listu želja. Rezultati upisa u srednje škole će biti istaknuti i na rang-listi objavljenoj na oglasnoj tabli u osnovnoj školi.

Budući da je teško proceniti broj prijavljenih učenika i bodove potrebne za upis u određenu srednju školu, naš savet je da učenici uključe različite opcije, istraže srednje škole koje bi im se takođe svidele i popune celu listu želja, što povećava šanse da osiguraju svoje mesto u željenoj srednjoj školi. Ukoliko učenik ne bude raspoređen u prvom krugu, biće ponovnog raspoređivanja preostalih učenika u srednje škole tokom drugog kruga.