Prijemni.rs
Maturang
  • 6 stvari koje treba da znate o paralelnom radu na poslu i studiranju


Spremni ste da napredujete u sopstvenoj karijeri, ali ne možete da krenete napred bez „povratka u školu”? Spremni za povratak na studije, ali ih ne možete priuštiti bez posla? Niste sami. U stvari, možda ćete biti iznenađeni koliko je uobičajeno (i koliko je realno) da studirate dok radite.

1. Većina studenata radi

Prema Ministarstvu obrazovanja SAD, više od 78% studenata na osnovnim studijama je zaposleno – što je procenat koji se održava od 90-ih godina 20. veka. U proseku, studenti koji rade imaju tridesetočasovnu radnu nedelju. Niste sami. I drugi su pronašli način da dostignu svoje akademske ciljeve dok rade – i vi možete učiti iz njihovog uspeha. Upravljanje vremenom je tu od ključne važnosti.

2. 25% redovnih studenata takođe radi i ima puno radno vreme

Doduše, to smanjuje vreme za porodicu, odmor i druženje s prijateljima, ali svaki četvrti student to uspeva. Oni su posvećeni sticanju diplome dok imaju zaposlenje sa punim radnim vremenom. Drugim rečima, realno se može postići i rad na poslu sa punim radnim vremenom i sticanje diplome visokog obrazovanja.

3. Dve trećine zaposlenih studenata rade kako bi platili studije

Američki savet za obrazovanje (American Council for Education – ACE) ustanovio je da je glavni razlog zbog kojeg studenti rade plaćanje školarine, naknada i troškova života dok pohađaju studije. Umesto da se oslanjaju isključivo na kredite, većina studenata se odlučuje za premošćavanje finansijskog jaza tako što aplicira za stipendije, prijavljujući se za online pristupačne opšteobrazovne kurseve, u isto vreme ostvarujući dohodak.

4. Pokušajte da radite u delatnosti koja je povezana sa onim što studirate

Da li razmišljate o promeni karijere? Možda želite da se bavite programiranjem računara ili da trasirate put ka zdravstvenoj zaštiti. Možda ćete morati da sačekate dok ne diplomirate i ne započnete svoj posao iz snova, ali je dobra ideja da budete pripremljeni. Pravi posao, onaj koji vam pomaže da steknete radno iskustvo u svojoj oblasti, može vam dati prednost. To iskustvo će poboljšati vaše šanse za zaposlenje i povećati vašu zaradu.

5. Jedna trećina zaposlenih studenata i dalje radi na istim poslovima kao i tokom studija

Značajan broj studenata odlučuje da se nakon nekoliko godina rada na poslu vrati na studije, stekne nove veštine ili da produbi veštine koje su stekli na poslu. Ti studenti će verovatno ostati na postojećem poslu. Zašto odustati ako pokušavate da dobijete unapređenje? Saznajte da li vaša kompanija nudi pomoć u pokrivanju troškova studija. Mnoge kompanije vide obrazovanje odraslih kao dobru investiciju. Sarađujte sa svojim šefom kako biste zajedno planirali svoju karijeru i podelite je sa savetnikom za studiranje kako biste odabrali relevantan studijski program.

6. Zaposlenje može poboljšati vaše rezultate na studijama

Čak i sa povezanim vremenskim ograničenjima, zaposlenje vam može pomoći da se bolje fokusirate na ono što je važno. Kao profesionalac suočavate se sa poslovnim izazovima i problemima na radnom mestu koji se odnose direktno na kurseve na vašim studijama. Uvek je lakše napisati članak o temi koja je relevantna za vašu karijeru. Neki studenti idu korak dalje i dele studijske projekte sa svojim šefom i pretvaraju njihovo istraživanje u rešenje problema na poslu. Kakav sjajan način da stvorite novu vrednost i pozicionirate se za promociju!

Bez obzira na nivo veština, obrazovanje ili finansijsku situaciju, studije su odlična prilika za rast i razvoj. To je pametna investicija u vašu budućnost, čak i ako morate da radite više kako biste spojili kraj s krajem. Da li imate sve što je potrebno za posao i studiranje? Činjenice ne lažu: vi to zaista možete, bez obzira na sve.

Ako želite da napredujete u karijeri i prepoznali ste potrebu za dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom,  upišite Visoku školu modernog biznisa u Beogradu i budite uspešni u poslovnom svetu.

Izvor: „6 Things You Should Know About Working While Going to College”, StraighterLine Blog, url: https://www.straighterline.com/blog/6-things-to-know-about-working-and-college/
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: