Prijemni.rs
Maturang
  • Bolja koncentracija – saveti


(Preuzeto sa sajta Opusteno.rs - 21.10.2021. )

Šta to beše koncentracija?

Jasno je da je svima stalo do što boljih ocena. Nekima treba što bolji prosek da bi imali dovoljan zbir bodova na kraju srednje škole kako bi upisali ono što celog života priželjkuju, neki imaju mentalitet večitih pobednika, neki se jednostavno susreću sa presijom roditelja... Svakako, niko se ne žali na peticu u dnevniku ili desetku u indeksu. Ali, do nje treba doći radom. Evo nekoliko saveta koji mogu da ti poboljšaju koncentraciju i učenje učine manje napornim.

  1. Kad sedneš za svoj radni sto, napravi sebi prijatnu atmosferu. Pored knjige stavi omiljenu čokoladu ili neku grickalicu, bilo šta što voliš, čisto da umanjiš gorčinu tih užasnih stranica koje treba naučiti. Uzmi jedan veliki papir, zalepi ga ispred sebe i na njega piši bitne pojmove ili datume, tako da ih imaš u vidu. Možda zvuči malo naivno, ali sigurno pomaže!
  2. Ako ne možeš da sediš dugo i stalno praviš pauze koje ti odmažu, uči zajedno sa nekim. Tako ćeš dobijati podršku, a u isto vreme i ti ćeš pomagati nekome, te uspeh teško može da izostane. Naravno, nemoj da učiš zajedno sa drugom ili drugaricom koja ti se sviđa jer onda od učenja ništa.
  3. Kada savladaš neko gradivo, nemoj odmah da se opuštaš, ono može brzo da izađe iz glave, uči po malo, u kontinuitetu, i svi problemi sa ocenama će nestati! Što se same škole tiče, pokušaj da koliko god je moguće ispratiš ono što se na času priča, zapiši ponešto i gledaj da na profesora ostaviš utisak učenika koji nešto pametno radi.

Nakon svega, uz dobre ocene koje ne bi trebalo da izostanu, osećaćeš satisfakciju, roditelji neće biti nezadovoljni, tako da više neće biti zabrane izlazaka ili zaplene modema... Pravac na učenje!


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: