Prijemni.rs
Maturang
  • Visoka škola za zdravstvo i socijalni rad Sv. Elizabete Bratislava, Slovačka





Studijski program - Zdravstvena nega

Podaci o studijskom programu

Kategorije na sajtu: Zdravstvena nega,

Vrste studija: Akademske

Vežbaj online: Pokreni vežbu

Gradovi: Bački Petrovac

zdravstvena nega

Zdravstvena nega: akademske studije, prvi stepen. Stečeno akademsko zvanje: Bachelor (Bsc)

U skladu sa reformom sistema zdravstvene zaštite (napori da se smanje troškovi, poveća efikasnost i kvalitet zdravstvenih usluga) povećavaju se i zahtevi koji se odnose na stručnost sestrinske prakse i njihovu fleksibilnost na tržištu rada. Transformacija nastavnog plana i programa u edukaciji za medicinske sestre i definisanje njihove kompetencije/nadležnosti, zasniva se na evropskoj strategiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za obrazovanje tzv. regulisanih nemedicinskih profesija (sestara i babica) iz 1998. godine.

Zašto studirati na odseku za sestrinstvo - zdravstvenu negu VSZiSRSA

  • zato što je to studiranje uz rad, samo za zaposlene zdravstvene radnike - medicinske sestre
  • zato što diploma važi u EU
  • zato što u zemljama EU za rad medicinske sestre mora biti završen prvi stepen fakulteta (Bachelor)

Nastava se izvodi na srpskom jeziku.

Nastavni plan i program možete pogledati na ovom linku.

Profil apsolventa zdravstvene nege

Nakon završetka studija zdravstvene nege, prvog  stepena (Bachelor), apsolvent bi trebalo da  dobije podsticaj za dalji lični i profesionalni razvoj kroz doživotno učenje.
Apsolvent zdravstvene nege bi trebao da  obavlja svakodnevne poslove kao ubeđeni pristalica nezavisnosti profesije i modernih  trendova teorije i prakse zdravstvene nege na principima humonasti, da razvija sposobnost empatije, poštovanja života, ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Radi u saglasnosti sa  principima etike u zdravstvenoj  nezi čiji je nosilac.

Apsolvent zdravstvene nege prvog stepena  je teoretski spreman za upravljanje procesom zdravstvene nege u svim vrstama i na svim nivoima zdravstvenih organizacija.

Upoznat je sa principima organizacije i rada različitih vrsta  zdravstvenih ustanova primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Radi u skladu sa postojećom legislativom, potrebnom za rad u oblasti zdravstvene zaštite.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog