Prijemni.rs
Maturang
 • Visoka strukovna turistička škola u Beogradu
Studentski domovi

 • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

 • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

 • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

 • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

 • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

 • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

 • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

 • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

 • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

 • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

 • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

 • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

 • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

 • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

 • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

 • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

 • Restoran Patris Dragice Pravice 1

 • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

 • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

 • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

 • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

 • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

 • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

 • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154


O nama

Visoka turistička škola, osnovana 1967. godine kao državna institucija, ima najdužu tradiciju u obrazovanju kadrova za potrebe turističke privrede. Škola obrazuje kadrove za obavljanje stručnih poslova i upravljačkih funkcija u preduzećima turističke privrede.

Sadašnju, lidersku poziciju Škole, obezbedile su brojne generacije profesora i studenata koji su se dokazali u nauci i praksi, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Visoka turistička škola je moderna visokoobrazovna ustanova koja svojim studentima pruža obrazovanje, koju odlikuju tradicija, kvalitetan nastavni i vannastavni kadar i vrhunska tehnička opremljenost.

Visoka turistička škola

Interesovanje za Visoku turističku školu već godinama je veliko, a savremeni nastavni plan i program, znanje, stručnost i iskustvo profesora garancija su uspeha. Škola je dobitnik velikog broja domaćih i stranih nagrada i priznanja za kvalitet i razvoj obrazovnog procesa.

 

Studijski program

Visoka turistička škola na osnovnim strukovnim studijama organizuje nastavu na studijskom programu Ekonomija i turizam (180 ESPB)

Na studijskom programu postoje četiri modula, s tim da su prve dve godine zajedničke:

 • Modul 1 - Turizam
 • Modul 2 - Upravljanje u turizmu
 • Modul 3 - Organizatori putovanja i turističko vođenje
 • Modul 4 - Hotelski menadžment

 

Stručna praksa

Pored predavanja, vežbi i konsultacija, Škola veliku pažnju posvećuje stručnoj praksi i ekskurzijama kao sastavnom delu ukupnog obrazovnog procesa. Stručna praksa, koju studenti imaju mogućnost da obavljaju u najeminentnijim preduzećima turističke privrede u zemlji i inostranstvu, kao i stručne ekskurzije koje sami organizuju i realizuju širom Srbije i Evrope, daju nezamenljivo iskustvo koje će sutra moći da primene u svojim profesionalnim karijerama.

Studenti na praksi Visoka turistička škola

Škola ima preko 100 potpisanih sporazuma o saradnji sa preduzećima i institucijama iz turističke privrede u Srbiji. Student može obaviti i nekoliko praksi tokom školske godine, a oglasi aktuelnih praksi se nalaze na sajtu Škole.

Više informacija o stručnim praksama možete pronaći ovde.

 

Međunarodna saradnja

Međunarodna saradnja odavno je zaštitni znak ove visokoškolske ustanove, pa je već uobičajen i dolazak stranih predavača, koji svoje bogato iskustvo i znanje dele sa studentima. Škola ima razvijenu saradnju sa velikim brojem fakulteta i drugih visokoškolskih ustanova u zemlji i inostranstvu. Visoka turistička škola organizuje i manifestaciju „Ambasadori govore“, u okviru koje ambasadori turistički najrazvijenijih zemalja, uz prigodan program i druženje, predstavljaju studentima Škole osobenosti i kulturu svoje zemlje, kao i dostignuća svojih zemalja u oblasti ekonomije i turizma.

 

Konferencije, sajmovi i ostale manifestacije

Škola je organizator Prve Beogradske međunarodne turističke konferencije - BITCO 2012. pod nazivom „Savremeni turizam želje i mogućnosti“ koja je privukla veliki broj stručnjaka iz čitavog sveta.

BITCO konferencija Visoka turistička škola

Nastavni kadar i studenti Visoke turističke škole aktivno učestvuju u organizaciji i realizaciji velikog broja stručnih manifestacija, konferencija i sajmova (Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma „SILAFEST“, Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, Sajam turizma u Beogradu...)

Škola izdaje i naučno-stručni časopis „Turističko poslovanje“ u kome se objavljuju članci iz teorije i prakse turizma. Visoka turistička škola veliku pažnju posvećuje kulturi i sportu, pa tako u svom sastavu ima KUD VTŠ „Novi Beograd“, plesnu grupu VTŠ i sportsko društvo, koji su ostvarili značajne uspehe na različitim manifestacijama i takmičenjima.

Košarkaški tim Visoka turistička škola

Škola je takođe i organizator međunarodnog konkursa za grafiku, u kategoriji akademskih grafičara i studenata završnih godina umetničkih akademija, kao  i konkursa za najlepše fotografije Srbije - „Lepo lice Srbije“.


Studiranje turizma pruža ne samo izuzetno uzbudljivo putovanje kroz svet, već i brojne karijerne mogućnosti za one koji dele strast prema putovanjima i otkrivanju različitih kultura. Turizam je jedna od najbrže rastućih industrija u svetu, koja donosi raznovrsne poslove i prilike za profesionalni i lični razvoj. U nastavku ćemo istražiti zašto je studiranje turizma perspektivno i koje su karijerne mogućnosti dostupne diplomiranim studentima.

Kroz studiranje turizma, studenti stiču znanje i veštine potrebne za uspešnu karijeru u ovoj dinamičnoj industriji. Tokom studija, studenti se upoznaju sa principima turizma, upravljanjem destinacijama, turističkim marketingom, menadžmentom događaja, hotelskim operacijama i mnogim drugim relevantnim temama. Pored teorijskog znanja, studenti često imaju priliku za praktičnu obuku, uključujući stažiranje u turističkim kompanijama, hotelima ili turističkim agencijama.

Mogućnosti zaposlenja diplomiranih turizmologa

Studiranje turizma otvara vrata ka svetu mogućnosti, u kome možete kombinovati svoju strast prema putovanjima sa izgradnjom uspešne karijere. Da biste ostvarili svoje ciljeve u ovoj industriji, važno je imati stručno znanje, praktično iskustvo, komunikacijske veštine, fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja promenljivim uslovima. Ne samo da ćete imati priliku da radite u dinamičnom okruženju, već ćete imati priliku da upoznate različite kulture, steknete nezaboravna iskustva i oblikujete turističke avanture drugih ljudi.

Turistički vodič

Ovo je jedna od prvih asocijacija kada se pomenu studije turizma. Kao turistički vodič, imate priliku da delite svoje znanje o određenoj destinaciji, vodite grupu turista i pružate im nezaboravno iskustvo putovanja. Možete raditi kao samostalni vodič, u turističkim agencijama ili za turističke kompanije koje organizuju ekskurzije i ture.

Turistički menadžer

Turistički menadžer preuzima odgovornost za koordinaciju turističkih operacija i upravljanje njima. To može uključivati ​​upravljanje hotelskim lancima, destinacijama, turističkim atrakcijama ili događajima. Vaši zadaci mogu obuhvatiti planiranje, marketing, upravljanje ljudskim resursima i finansijsko upravljanje.

Event menadžer ili kordinator

 • Event menadžeri su odgovorni za organizaciju i vođenje različitih događaja, kao što su konferencije, sajmovi, festivali ili sportski turniri. Oni se bave svim aspektima događaja, uključujući logistiku, promociju, budžetiranje i koordinaciju svih uključenih timova. Reč je o vrlo dinamičnoj delatnosti, koja zahteva najraznovrsnije sposobnosti, znanja i veštine;
 • Event koordinatori se bave detaljnim planiranjem i organizacijom događaja. Oni rade na rezervaciji prostora, koordiniraju raspored, angažuju izvođače, brinu o tehničkoj podršci i upravljaju svim operativnim aspektima događaja.

Turistički savetnik

Kao turistički savetnik, pružate konsultacije i informacije putnicima, pomažete im da planiraju putovanja, pružate im preporuke o destinacijama, smeštaju, transportu i aktivnostima. Možete raditi u turističkim agencijama, turističkim informacionim centrima ili kao nezavisni konsultant.

Navedene pozicije su samo neki od primera karijernih putanja koje mogu biti dostupne diplomiranim studentima turizma. Industrija turizma pruža širok spektar mogućnosti, uključujući rad u turističkim agencijama, hotelskim lancima, avio-kompanijama, turističkim destinacijama, kongresnim centrima i mnogim drugim sektorima.

Turistički sektor je idealan za mlade ljude bez dece koji žele da iskoriste svoju energiju, strast prema putovanjima i avanturi. Sa mnogo mogućnosti za napredak, putovanja, upoznavanje drugih ljudi i profesionalni razvoj, turistički sektor je poziv koji može ispuniti njihove želje i pružiti nezaboravno iskustvo i znatno uticati na vaš CV.

Povećaj svoje šanse za upis - pripremi se za prijemni ispit.

Svi testovi »Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog