Prijemni.rs
Maturang
Studentski domovi

  • Studentski dom Paviljon I i II Topličina bb

  • Studentski dom Paviljon III Velikotrnavska 2

  • Studentski dom Paviljon IV Gradsko polje

Opšte informacije - Mašinski fakultet u Nišu

Mašinski fakultet Niš

Studijski programi

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu organizuju se i izvode akademske studije:

  • prvog stepena – osnovne akademske studije u trajanju od 4 godine;
  • drugog stepena - master akademske studije u trajanju od 1 godine;
  • trećeg stepena - doktorske akademske studije u trajanju od 3 godine.
Prvi stepen Osnovne akademske studije Mašinsko inženjerstvo 4 godine 240 ESPB
Inženjerski menadžment 4 godine 240 ESPB
Drugi stepen Master akademske studije Termotehnika, termoenergetika i procesna tehnika 1 godina 60 ESPB
Hidroenergetika, hidraulika i pneumatika 1 godina 60 ESPB
Mehatronika i upravljanje 1 godina 60 ESPB
Mašinske konstrukcije, razvoj i ineženjering + dualno 1 godina 60 ESPB
Proizvodno-informacione tehnologije 1 godina 60 ESPB
Saobraćajno mašinstvo, transport i logistika 1 godina 60 ESPB
Inženjerski menadžment 1 godina 60 ESPB
Treći stepen Doktorske akademske studije Mašinsko inženjerstvo 3 godine 180 ESPB

 

Osnovne akademske studije

Osnovne akademske studije Mašinskog fakulteta u Nišu organizovane su u okviru dva studijska programa:

  • Mašinsko inženjerstvo - kojim se stiče stručni naziv Diplomirani inženjer mašinstva (dipl. inž. maš.), pri čemu ova titula odgovara tituli Bachelor with Honours in Mechanical Engineering (B.M.Eng. (Hons)) koja se stiče na inostranim visokoškolskim ustanovama. Studijski program pripada polju tehničko-tehnoloških nauka i naučno-stručnoj oblasti mašinsko inženjerstvo;
  • Inženjerski menadžment - kojim se stiče akademski naziv Diplomirani inženjer menadžmenta (dipl. inž. menadž.), pri čemu ova titula odgovara tituli Bachelor in Engineering Management with Honours [B.Eng.Mgmt. (Hons)] koja se stiče na inostranim visokoškolskim ustanovama. Studijski program pripada polju tehničko-tehnoloških nauka i naučno-stručnoj oblasti industrijsko inženjerstvo o inženjerski menadžment.

O fakultetu

Mašinski fakultet u Nišu danas predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku ustanovu, koja uspešno prati razvoj mašinskih nauka i tehnologija u svetu, i predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje u XXI veku.

Danas na Fakultetu studira 1415 studenata na svim nivoima studija. Nastavu na Fakultetu izvodi ukupno 95 nastavnika i saradnika, a zaposleno je i 50 vannastavnih radnika.

Od osnivanja do školske 2020/2021. godine, na Mašinskom fakultetu u Nišu diplomiralo je više od 5800 studenata, od kojih su 35 strani državljani. Akademski naziv magistra nauka steklo je 188 postdiplomaca, a odbranjeno je 170 doktorskih disertacija. Ove generacije stručnjaka danas čine afirmisan stručni, nastavni i naučnoistraživački kadar u Srbiji, kao i širom sveta. Naši diplomirani studenti predstavljaju ovaj fakultet u zemlji i svetu i čine njegovu značajnu referencu. Istovremeno, njih u profesionalnom radu predstavlja diploma fakulteta koji su pohađali i zato želimo da i oni budu ponosni na akademsku zajednicu iz koje su potekli.

Nastavni proces se već godinama unazad odvija u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, što podrazumeva konstantno osavremenjivanje obrazovnog procesa u cilju ostvarivanja veće efikasnosti studiranja, aktivnijeg učešća studenata u nastavi i kompatibilnosti sa evropskim sistemom visokog obrazovanja. U prilog navedenoj činjenici govori i uspešno okončan proces akreditacije ustanove i studijskih programa osnovnih, master i doktorskih akademskih studija.

Na Fakultetu se realizuju mnogobrojni naučno-istraživački projekti u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj, naučno-istraživačkim organizacijama i privrednim i vanprivrednim subjektima. Od izuzetnog je značaja učešće nastavnika i saradnika Fakulteta na značajnim međunarodnim naučno-istraživačkim projektima (TEMPUS, FP7, DAAD, WUS i drugim) zahvaljujući kojima je obezbeđena najsavremenija oprema za učionice i laboratorije i time stvoreni savremeni uslovi za rad. Međunarodne konferencije MASING, SAUM, ZELKON, HIPNEF, SIMTERM, kao i veliki broj uspešno organizovanih naučnih skupova, seminara, predavanja i radionica upotpunjuje sliku Fakulteta kao uspešne obrazovno-naučne ustanove.

Nastavnici i saradnici Fakulteta su u prethodnom periodu objavili značajan broj naučnih i stručnih radova koji su publikovani u vodećim inostranim i domaćim naučnim i stručnim časopisima i prezentovani na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Fakultet se naročito ponosi svojim studentima koji su ostvarili značajne rezultate na takmičenjima u znanju i sportskim disciplinama. Najveći ponos Fakulteta su diplomirani studenti koji uspešno nastavljaju svoje obrazovanje, kako na našem fakultetu, tako i na prestižnim univerzitetima u svetu, učestvuju u realizaciji naučno-istraživačkih projekata i praktično realizuju znanja stečena na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Fakultet je posvećen tome da učini studije mašinstva primamljivim i da drži korak sa savremenim tendencijama u obrazovanju mladih ambicioznih ljudi koji žele primenljivo znanje i svetski priznate diplome u oblasti mašinskog inženjerstva.

Informacije o upisu na Mašinski fakultet u Nišu možete dobiti od Odseka za nastavna i studentska pitanja na brojevima telefona  018/500-773, 018/500-620, 018/500-673.

Dan otvorenih vrata

Mašinski fakultet svake godine pred početak upisnih rokova organizuje Dan otvorenih vrata.

Ovo je sjajna prilika za sve srednjoškolce da iz prve ruke saznaju šta im jedan od svakako najatraktivnijih fakulteta u poslednje vreme može ponuditi kako bi se priključili redovima našim svetski priznatim i traženim inženjerima.

Započnite svoju karijeru na najbolji mogući način - postanite student Mašinskog fakulteta u Nišu.

Svi zainteresovani srednjoškolci su dobrodošli.

Ne propusti priliku da se informišeš - o tvojoj budućnosti se radi!

 

Virtuelna tura

Prođite virtuelnu turu kroz Mašinski fakultet u Nišu, obiđite laboratorije, učionice i ostale prostorije dok sedite za ekranom svog računara...

Prošetaj se...
Vesti o studiranju

Saveti za polaganje prijemnog