Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • 5 stvari koje morate probati tokom studija


Svi znaju da je studentski život najlepši period života svakog ko je imao privilegiju da bude student. S obzirom da govorimo o periodu od najmanje 4 godine, važno je znati iskoristiti to vreme na kvalitetan način i ne žaliti kasnije za propuštenim šansama koje vam se tada ukazuju. Pored toga, važno je znati i kako proširiti svoja znanja, obogatiti iskustva i pripremiti se za život nakon stečene diplome. Bez obzira na to koliko ćete studirati, ovo su stvari koje bi svaki student trebao ispuniti tokom studija.

1. Naučiti barem jedan strani jezik - Već je opšte prihvaćeno da nisi pismen samo ako znaš da čitaš i pišeš, već da si pismen ako poznaješ minimalno jedan strani jezik. Danas je uz engleski, veoma poželjno znati još jedan strani jezik, pa poslodavci to jako cene. U poslednje vreme u našoj zemlji u ekspanziji su nemački i ruski jezik, pre svega zbog ekonomskog faktora i kompanija koje su prisutne na našem tržištu.

2. Volontirati - Prepun raspored, pregršt studentskih obaveza, posao i slično, i kako pored svega toga naći još vremena i za volontiranje? Činjenica je da biti volonter nije lako i da se slabo pronalazi vremena za to. Potrebno je mnogo dobre volje i strpljenja, a to nema svako. Volontirate dobrovoljno, a ništa ne dobijate za uzvrat. Lepa reč, lično zadovoljstvo?! Ko bi se zadovoljio time? I to bez ikakve naknade. Međutim, par sati nedeljno se mogu odvojiti kako bi se nekome pomoglo. Volontiranje može pružiti veliko zadovoljstvo. Stekli biste iskustvo i znanje, a nekome biste i pomogli. Mnogi kažu da se ništa ne može meriti sa tim ličnim zadovoljstvom kada učinite dobro delo.

3. Otići na studentsku razmenu u inostranstvo - Od 1987. godine, od kad je Erasmus program uveden, program broji 2,2 miliona studenata. Srbija još uvek nije punopravna članica ovog programa studentske razmene, s obzirom da nije članica Evropske Unije, međutim studenti u Srbiji su u prilici da koriste neke od pogodnosti ovog programa i da dobiju određene stipendije. Važno je samo dobro se informisati i pratiti konkurse koje program Erasmus Mundus Tempus organizuje. Studentska razmena je iskustvo koje zaista vredi probati, a osim studiranja u inostranstvu, ovo iskustvo pruža još mnogo toga: usavršavanje jezika, upoznavanje ljudi iz raznih zemalja, upoznavanje s njihovim kulturama i običajima.

4. Otputovati izvan zemlje - Ako ste bili odlični studenti preko godine i završili sve svoje ispitne obaveze na vreme, možete sebe častiti preko leta jednim interesantnim putovanjem. Samo po sebi postavlja se pitanje sa kojim novcem otputovati negde kada se jedva pokrivaju i osnovne studentske obaveze. Međutim, taj problem se lako rešava ako se dobro organizujete sa svojim društvom i ako pronađete dobre ponude za studentske ekskurzije koje organizuju mnogi fakulteti u saradnji sa turističkim agencijama. Ovakva putovanja znaju biti dosta povoljna, a i destinacije veoma primamljive. Destinacije na kraju čak i nisu toliko bitne, bitno je druženje i iskustvo.

5. Živeti u studentskom domu - Iako ovaj predlog nekima čudno zvuči, on je veoma prikladan. Ima studenata koji izbegavaju život u studentskom domu jer smatraju da se nikada ne bi mogli prilagoditi takvom načinu života. Moramo priznati da u nekim domovima uslovi i nisu baš sjajni. Međutim, jedno je sigurno, život u studentskom domu nije lak, ali on donosi puno iskustava, i loših i dobrih. Tokom studiranja, studenti upoznaju mnogo ljudi, sklapaju prijateljstva, putuju, pomažu jedni drugima tokom spremanja ispita, druže se i izlaze. Uz to, studentski domovi su veoma povoljni. Postoji izreka koja kaže da ko nije živeo u studentskom domu, nije „okusio“ pravi studentski život.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: